Un raport intitulat „The Heat Pump Wave: Opportunities and Challenges” a analizat impactul potențial al producției și instalării pompelor de căldură la scară largă, potrivit site-ului Uniunii Europene. Concluzia este că, deși există încă unele bariere, trecerea de la centrale pe combustibili fosili la pompe de căldură nu doar că va fi mai benefică pentru planetă, ci va consolida securitatea energetică a blocului comunitar.

Încălzirea clădirilor reprezintă aproape 40% din consumul final de energie și 36% din emisiile de gaze cu efect de seră (GES) legate de energie în UE. În cadrul acestora, clădirile rezidențiale reprezintă aproximativ două treimi din consumul final de energie și aproximativ 70% din emisiile GES. Nu e de mirare că economisirea energiei și reducerea emisiilor sunt importante pe agenda climatică.

Pompele de căldură emit mai puține GES și oferă o eficiență mai mare decât centralele tradiționale care funcționează pe gaz sau cu ulei, reducând astfel facturile la încălzire. Raportul JRC, intitulat „The Heat Pump Wave: Opportunities and Challenges” a analizat impactul potențial al producției și instalării pompelor de căldură la scară largă.

Vor fi create sute de mii de noi locuri de muncă

Concluzia este că, deși există unele bariere, trecerea de la centrale pe combustibili fosili la pompe de căldură, alimentate cu energie electrică, nu numai că va fi mai benefică pentru planetă, ci va consolida securitatea energetică a UE și, probabil, va reduce facturile la încălzire.

Necesitatea unei absorbții rapide a pompelor de căldură pentru încălzirea rezidențială va necesita instalatori și tehnicieni calificați, fiind și o mare oportunitate de a crea noi locuri de muncă. Asociația europeană a pompelor de căldură estimează că vor fi necesari 500. 000 de muncitori calificați suplimentari până în 2030, în timp ce industria europeană de încălzire estimează că vor fi create aproximativ 750.000 de noi locuri de muncă.

Piața pompelor de căldură din UE

UE își propune să reducă utilizarea combustibililor fosili, precum și dependența de aprovizionarea cu petrol rusesc, înainte de 2030, în conformitate cu planul de acțiune REPowerEU. Esențială pentru politicile UE în materie de climă, concepute pentru a atinge acest obiectiv, este îmbunătățirea performanțaei energetice a încălzirii în clădiri, având în vedere ponderea lor mare în consumul de energie și emisiile de GES. Clădirile din Europa sunt, în multe cazuri, vechi și ineficiente: 40% din clădirile din UE au fost construite înainte de anii 1960, iar 90% înainte de 1990, adică înainte de implementarea legislației UE privind eficiența energetică.

În 2021, pompele de căldură au reprezentat o cotă de piață de 21,5% din toate sistemele de încălzire

În 2021, pompele de căldură au reprezentat o cotă de piață de 21,5% din toate sistemele de încălzire individuale utilizate pentru sistemele de încălzire, distribuite în mod inegal între țările UE. Finlanda avea o cotă de piață de 97%, în timp ce Germania și Țările de Jos doar 16%, respectiv, 13%. Analiza indică faptul că presiunea suplimentară asupra rețelelor electrice, din cauza cererii tot mai mari de energie electrică în ceea ce privește mixul de producere a energiei electrice și prețurile la energie, va fi relativ moderată și poate fi atenuată prin integrarea controalelor inteligente.

Ar putea reduce consumul final de energie al gospodăriilor respective cu 36%

Având în vedere că  în clădirile rezidențiale din UE există aproximativ 68 de milioane de centrale pe gaz și 18 milioane pe petrol este necesară o extindere rapidă a pompelor de căldură, deși există numeroase provocări. Înlocuirea a 30 de milioane, din totalul de 86 de milioane, de centrale rezidențiale pe combustibili fosili cu pompe de căldură ar putea reduce consumul final de energie al gospodăriilor respective cu 36% și emisiile de CO2 cu 28%.

Mare parte a căldurii din casele europenilor este generată folosindu-se combustibili fosili. Asta înseamnă că încălzirea rezidențială este responsabilă pentru aproximativ 13% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE și Regatul Unit. Pe lângă eficiența energetică, pompele de căldură reprezintă tot mai mult o alternativă eficientă la combustibilii fosili.