Scăderea traficul mondial către site-ul ChatGPT
Traficul mondial către site-ul ChatGPT a scăzut cu 9,7% în luna iunie faţă de luna mai, în timp ce vizitatorii unici pe site-ul ChatGPT au scăzut cu 5,7%. Potrivit Similarweb, timpul petrecut de vizitatori pe site a scăzut cu 8,5%. OpenAI nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. ChatGPT a declanşat o utilizare frenetică a AI generativă în sarcinile zilnice, de la scriere la codare şi a ajuns la 100 de milioane de utilizatori activi lunar, în ianuarie, la două luni după lansare.
S-au lansat concurenți pe piață
În ultimele luni au fost lansaţi câţiva concurenţi ai ChatGPT, inclusiv chatbot-ul Bard al Google. În luna mai, OpenAI a lansat, de asemenea, aplicaţia ChatGPT pe sistemul iOS. Acest lucru ar putea distruge o parte din traficul de pe site-ul său. Unii leagă, de asemenea, schimbarea utilizării de vacanţa de vară pentru elevi, deoarece mai puţini dintre aceştia caută ajutor la teme. Recenta încetinire a creşterii ar putea ajuta la controlul costurilor de rulare ale ChatGPT, care necesită o putere de calcul intensivă pentru a răspunde la întrebări. Sam Altman, directorul general al OpenAI, a descris costul de funcţionare a serviciilor ca fiind ”extrem de mare”.
ChatGPT este gratuit, dar oferă şi un abonament premium, unde utilizatorii pot plăti 20 de dolari pe lună pentru a accesa modelul mai avansat al OpenAI, GPT-4. Peste jumătate de milion de oameni s-au înscris pentru abonament, conform estimărilor YipitData. OpenAI a proiectat venituri de 200 de milioane de dolari în acest an. Pe lângă ChatGPT, compania câştigă bani vânzând acces API la modelele sale AI pentru dezvoltatori şi întreprinderi, direct şi printr-un parteneriat cu Microsoft, care a investit peste 10 miliarde de dolari în companie. Este aplicaţia pentru consumatori cu cea mai rapidă creştere consemnată vreodată şi acum se mândreşte cu peste 1,5 miliarde de vizite lunare, fiind unul dintre primele 20 de site-uri web din lume. De exemplu, ChatGPT a depăşit cu mult Bing, motorul de căutare al Microsoft, care utilizează tehnologia OpenAI.
Doi scriitori au intentat săptămâna trecută un proces împotriva OpenAI, deoarece cărțile lor protejate prin drepturi de autor au fost folosite pentru a antrena chatbotul de inteligență artificială al companiei, ChatGPT, fără consimțământul lor.