Margaret Keenan, de la Enniskillen, Irlanda de Nord, este prima femeie vaccinată pentru coronavirus. Femeia în vârstă de 90 de ani a declarat că se simte privilegiată că a primit prima doză de vaccin la Spitalul Universitar din Coventry.
Aceasta este prima persoană din lume care a primit vaccinul Pfizer BioNTech Covid în afara condițiilor de testare, marcând începutul programului de vaccinare în masă din Marea Britanie, scrie BBC News.
Centrele medicale din Marea Britanie vor vaccina persoanele peste 80 de ani și unii angajați din domeniul sănătății. Programul are ca scop protejarea celor mai vulnerabili și readucerea vieții la normal.
Strategia de vaccinare a fost schimbată
Marea Britanie a schimbat strategia de vaccinare anti-COVID cu trei zile înainte de startul campaniei. În Marea Britanie au ajuns 800.000 de doze de vaccin de la Pfizer şi BioNTech.
Campania de vaccinare va începe marți, dar nu medicii vor fi primii imunizaţi.
„Acum au fost menţionate persoanele care sunt în vârstă, în casele de bătrâni şi personalul medical care lucrează în casele de bătrâni şi abia ulterior vor fi medicii, asistentele medicale, personalul medical”, a declarat Tudor Toma, medic pneumolog în Londra, notează Digi24.
Schimbarea strategiei nu este văzută cu ochi buni în Marea Britanie, pentru că specialiştii anticipează un al treilea val al pandemiei. Medicii din Marea Britanie spun că după sărbătorile de iarnă se va întâmpla asta, iar sistemul sanitar va fi copleşit. Tot ei au şi explicaţia pentru care personalul medical nu are prioritate la vaccin.
„În spitalul în care lucram în Londra, erau foarte mulţi care au făcut deja boala, care au deja anticorpi. Deci nu ar fi primii la cel mai mare risc de a se reînbolnăvi. Dar decizia este o decizie care trebuie luată într-un grup ştiinţific, pe baza dovezilor care sunt, legate de cine are cel mai mare risc şi cine ar beneficia cel mai mult”, adaugă specialistul.