Medicul Florin Roșu a informat că peste 90% dintre probele preluate de la pacienții infectați cu Sars-CoV-2 din Iași arată prezența tulpinii sud-africană Omicron la secvențiere, însă, momentan, nicio persoană contaminată nu are nevoie de spitalizare.

De asemenea, acesta a adăugat că toți pacienții internați, atât cu forme moderate, cât și severe, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași sunt infectați cu Delta.

Medicul Florin Roșu a spus că toți oamenii din Iași care au fost depistați până acum cu Omicron nu au avut nevoie de supraveghere medicală și au avut doar forme ușoare ale bolii.

„Este vorba de o simptomatologie ușoară, reprezentând o viroză de sezon. Practic, în termeni ne-academici, le curge nasul, îi doare în gât, nu au deloc febră. O astfel de simptomatologie, așa cum am mai spus, poate fi tratată la domiciliu, iar ei sunt sub observația medicilor de familie.

În spital, acum, toate formele care necesită internare sunt cu Delta, deși Omicron este garantat responsabil de creșterea fulminantă a numărului de infectări”, a explicat Florin Roșu.

Tulpina Omicron a devenit dominantă în Iaşi

Conform spuselor sale, tulpina sud-africană a devenit virus dominant de aproape trei săptămâni în Iași. Săptămână după săptămână, rezultatele probelor medicale trimise în Capitală pentru secvențiere indică noi persoane contaminate cu Omicron. Acesta a spus că din ultimul lot de 29 de analize medicale, toate au indicat noua tulpină.

„Omicron a început să câștige ușor, ușor teren din urmă cu trei săptămâni, până a ajuns să fie dominant. Ținem situația sub observație”, a spus medicul pentru Gandul.ro.

„Acesta este începutul sfârșitului pandemiei”

De asemenea, medicul Florin Roșu susține că perioada actuală prin care trecem reprezintă sfârșitul pandemiei provocată de coronavirus. Acesta anticipează deja că noul val epidemic nu se va ridica la numărul de cazuri din valul 4.

„Din punctul meu de vedere acesta este începutul sfârșitului pandemiei. Vom vedea cum evoluează lucrurile, până în momentul de față pacienții nu au necesitat internare.

Sigur că, la un moment dat, când numărul de cazuri va fi foarte mare, vor fi o parte care vor ajunge la spital, unii chiar în Terapie Intensivă, iar unii dintre cei cu comorbidități importante vor deceda. Dar părerea mea este că nu ne vom ridica la nivelul valului 4”, a precizat Florin Roșu.