Descoperirea care schimbă tot ce știam despre Covid. Ce s-a găsit în ”cutia neagră a virusului”
Oamenii de știință israelieni au făcut această descoperire aruncând o „o privire în cutia neagră a virusului”, a declarat Dr. Ben Maoz de la Universitatea din Tel Aviv. El a precizat că echipa sa a analizat toate cele 29 de proteine ale virusului pentru a afla care dintre ele provoacă aceste ravagii în sistemul vascular, scrie Times of Israel.
Oamenii de știință israelieni au făcut această descoperire aruncând o „o privire în cutia neagră a virusului”, a declarat Dr. Ben Maoz de la Universitatea din Tel Aviv. El a precizat că echipa sa a analizat toate cele 29 de proteine ale virusului pentru a afla care dintre ele provoacă aceste ravagii în sistemul vascular.
„Coronavirusul nu este strict acea boală respiratorie pe care am văzut-o la început. Am identificat proteinele care expun pacienții unui risc crescut de accident vascular cerebral, atac de cord și alte probleme asociate cu sistemul vascular”, a spus Maoz.
El a identificat cele cinci proteine din SARS-CoV-2 care duc la probleme vasculare.
Ar putea ajuta oamenii de știință să dezvolte medicamente pentru a contracara efectul Covid
„Această lucrare ar putea ajuta oamenii de știință să dezvolte medicamente pentru a contracara efectul coronavirusului asupra sistemului vascular, oferind o înțelegere exactă a proteinelor sau a fragmentelor de virus care cauzează probleme”, a precizat Maoz.
Laboratorul său, care se concentrează pe inginerie biomedicală și neuroștiință, a colaborat cu alți cercetători de la Universitatea din Tel Aviv pentru a crea o simulare a unui sistem vascular uman și a observa impactul tuturor celor 29 de proteine din coronavirus. Din analiză, au putut vedea care dintre ele a afectat sistemul vascular și în ce fel.
„Nu numai că am descoperit ce proteine au un impact asupra sistemului vascular, dar am văzut și cum își exercită efectul”, a spus Maoz. „Ceea ce am descoperit este că aceste proteine specifice vă fac vascularizarea mai permeabilă. Aceste informații sunt extrem de valoroase în eforturile de dezvoltare a medicamentelor”, susține el.
Toate dovezile arată că virusul dăunează grav vaselor de sânge sau celulelor endoteliale
Maoz speră să pună bazele unui tratament mai nuanțat al coronavirusului. Profesorul israelian susține că, până în prezent, virusul a fost tratat ca o singură entitate, în ciuda faptului că afectează diferite părți ale corpului, în moduri diferite.
Toate dovezile arată că virusul dăunează grav vaselor de sânge sau celulelor endoteliale care căptușesc vasele de sânge. Sper că cercetările noastre se vor dovedi utile pentru a permite un tratament mai direcționat, afirmă el.
Cu doar un an în urmă, medicii au început să observe că mulți pacienți cu COVID-19 ajung la urgențe cu accidente vasculare cerebrale și s-au plâns de faptul că cheagurile de sânge înfundă aparatele de dializă.