Daca i ultimele patru luni actiunile Petrolexportimport au avut o evolutie spectaculoasa la Bursa, de acum icolo, pretul lor va iregistra o scadere considerabila.Petrolexportimport este unul dintre cei mai importanti operatori de pe piata petrolului din Rominia. Societatea desfasoara activitati comerciale de import, export, industriale si financiare cu titei, produse petroliere, precum si produse provenite din sau necesare i rafinarii. Profitul net iregistrat de Petrolexportimport a crescut cons
Daca i ultimele patru luni actiunile Petrolexportimport au avut o evolutie spectaculoasa la Bursa, de acum icolo, pretul lor va iregistra o scadere considerabila.
Petrolexportimport este unul dintre cei mai importanti operatori de pe piata petrolului din Rominia. Societatea desfasoara activitati comerciale de import, export, industriale si financiare cu titei, produse petroliere, precum si produse provenite din sau necesare i rafinarii.
Profitul net iregistrat de Petrolexportimport a crescut considerabil i ultimul an, de la 10,2 miliarde de lei i 1999, la 174,5 miliarde lei i 2000. Saltul spectaculos al rezultatelor financiare de la sfirsitul anului 2000 este datorat i mare parte icasarii unei datorii mai vechi de la Petrom, i suma de 5,5 milioane de dolari. Pentru ca la 30 septembrie 2000, Petrolexportimport avea un profit net de doar 38 miliarde de lei, banii de la fosta CRP intrind i contul societatii la o luna diferenta.
in 1999, Petrolexportimport a platit dividende de 12.922 lei pentru fiecare dintre cele 254.650 de actiuni.
O data cu recuperarea acestor bani, i noiembrie anul trecut, pretul actiunilor Petrolexportimport la Bursa a iceput sa urce, ajungind chiar si la aproape 190.000 de lei/ actiune, la mijlocul lunii trecute. in acelasi timp, volumul de tranzactionare a scazut, actiunile fiind pastrate la buzunar de catre actionari, i speranta unor dividende considerabile. La un asemenea profit, actionarii isi facusera calculele ca ar trebui sa primeasca peste 600.000 lei/actiune, i cazul i care toata suma de 174,5 miliarde lei s-ar fi dus pe dividende. insa conducerea Petrolexportimport si-a schimbat i acest an politica financiara, lovind i interesul investitorilor de la Bursa. Nu se mai acorda dividende, iar profitul net obtinut va fi repartizat la fondul de rezerva si la cel de dezvoltare, necesar imbunatatirii surselor proprii de finantare. Decizia a fost luata i sedinta din 9 februarie a.c., a Adunarii Generale a Actionarilor, unde prezenta a fost de 51,8%. Pachetul majoritar de actiuni (51%) al societatii Petrolexportimport a fost cumparat anul trecut de catre consortiul Laird Resources Ltd. din Marea Britanie. Restul de 49% apartine actionarilor rezultati i urma procesului de privatizare i masa.
Pretul actiunilor va scadea
Care va fi urmarea imediata a acestei decizii pe piata de capital? „Decizia de a nu se mai acorda dividende se va reflecta i pretul actiunilor cotate la Bursa de Valori (BVB). Daca sentinta judecatoreasca din luna noiembrie 2000 care obliga SNP Petrom sa plateasca suma de 5,5 milioane de dolari, reprezentind o datorie mai veche a fostei Companii Romine de Petrol, a dus la cresterea rapida a pretului unei actiuni de la 94.000 de lei (la iceputul lunii noiembrie 2000), la 190.000 de lei (pret maxim luna trecuta), acum este de asteptat ca acesta sa scada. De remarcat este lichiditatea scazuta i piata. in ultimele luni, numarul actiunilor Petrolexportimport tranzactionate prin BVB s-a cifrat doar la citeva zeci, isa i perioada imediat urmatoare este de asteptat ca unii dintre actionari sa vinda acum, cit pretul este ica mare”, ne-a declarat Dan Paul, director general al societatii de brokeraj Finaco Securities.
Potrivit unor surse din conducerea societatii Petrolexportimport, politica de recapitalizare va continua, fiind foarte probabil ca nici i anii urmatori sa nu se mai distribui dividende actionarilor. Pentru acest an, previziunile sunt prudente. AGA a aprobat un buget preliminar de venituri si cheltuieli pe anul 2001, ce prevede venituri totale de 99,3 miliarde lei si un profit brut de doar 32 miliarde de lei, mai mic chiar si decit cel realizat i primele noua luni ale anului trecut.