A murit arheologul Ghiorghe Papuc
Doliu în umea arheologiei! Gheorghe Papuc, fost director al Muzeului Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța s-a stins din viață. Acesta s-a născut în aprilie 1946, în localitatea Valu lui Traian și a absolvit Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”.
În 1964, deși intenționa inițial să urmeze Dreptul, a ales să se înscrie la Facultatea de Istorie din București, unde a fost admis cu al optulea punctaj. La data de 1 septembrie 1969, a fost repartizat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, instituție în cadrul căreia avea să devină, mai târziu, și director.
În 1970, a participat la prima sa campanie de săpături arheologice, fiind repartizat la situl de la Adamclisi. Aici a lucrat la poarta sudică alături de colegul său de facultate, Radu Ocheșeanu, sub îndrumarea profesorului universitar dr. Ion Barnea. Rezultatele acestor cercetări din situl Tropaeum Traiani s-au concretizat prin publicarea primului volum al monografiei dedicate sitului, volum care a fost recompensat în 1979 cu premiul „Vasile Pârvan” al Academiei Române.
Ulterior, a desfășurat săpături arheologice de anvergură în Constanța, concentrându-se în special în zona peninsulară: parcul catedralei, curtea Școlii Generale nr. 2 (unde a cercetat reședința episcopului Bretanion din secolul al IV-lea), poarta mare a cetății, catedrala episcopală aflată sub fundațiile actualului hotel Ibis, galeriile și traseul apeductului tomitan.
Ca urmare a acestor cercetări, în 2005 și-a publicat teza de doctorat intitulată Tomis I. Aprovizionarea cu apă a cetății în epoca romană târzie.
O carieră impresionantă
De-a lungul carierei, i s-a încredințat coordonarea științifică a șantierelor arheologice de la Tomis, Ovidiu și Ulmetum, dar a efectuat cercetări și la Histria, Valu-lui-Traian, Mangalia, Medgidia și pe valurile transdobrogene, contribuind semnificativ la clarificarea unor aspecte esențiale ale istoriei regiunii.
Pe plan muzeografic, Ghiorghe Papuc a contribuit alături de echipa muzeului la organizarea expozițiilor permanente ale muzeelor din Constanța, Mangalia, Histria și Adamclisi, asigurându-se că aceste colecții reflectă bogăția istorică a regiunii.
În 1990, a fost numit director adjunct al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), iar în 2000 a obținut titlul de doctor în arheologie la Universitatea „Ovidius” din Constanța și a devenit membru al Comisiei Naționale de Arheologie. Din 2001, a deținut funcția de cercetător principal I în cadrul muzeului constănțean. Tot în această perioadă, a coordonat proiectul „Cultura 2000”, în cadrul căruia au fost înregistrate inscripțiile de la siturile arheologice din Adamclisi și Histria, precum și cele de la bisericuțele săpate în cretă de la Murfatlar.
Până în 2004, a fost director al MINAC, însă, din cauza unor schimbări politice nefericite, a fost numit șef al Secției Muzee în teritoriu, funcție pe care a deținut-o până în 2010.
Ghiorghe Papuc a fost implicat și în administrația publică
Începând din 2008, s-a implicat și în administrația publică, ocupând funcția de consilier local al comunei Valu lui Traian, aducând astfel expertiza sa istorică și arheologică în sprijinul comunității locale.
Cu 14 ani în urmă, pe durata mandatului guvernului Nicolae Văcăroiu, Gheorghe Papuc a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria E – „Patrimoniul cultural național”, ca recunoaștere a contribuției sale la conservarea și promovarea patrimoniului.
În 2016, la aniversarea celor 70 de ani, comunitatea din Valu lui Traian i-a fost alături la lansarea unei cărți-omagiu, Gheorghe Papuc, om al cetății, scrisă de dr. Mariana Păvăloiu. Publicată la Editura Academiei Navale „Mircea cel Bătrân,” cartea a marcat și momentul pensionării sale, celebrând anii de contribuție remarcabilă pe care i-a dedicat Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța și patrimoniului cultural dobrogean.