Românii care vor să treacă de la alimentarea cu curent de la rețea la alimentarea cu curent de la panouri solare fotovoltaice proprii vor putea cere de la stat până la 20.000 de lei, prevede un proiect de act normativ al Ministerului Mediului (MM). Practic, statul va acoperi 90% din cheltuielile necesare instalării panourilor fotovoltaice, restul de 10% urmând să fie suportat de persoanele fizice.

Proiectul de ordin MM pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului a privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională a fost lansat luni în dezbatere publică. Pentru a se aplica, acesta trebuie aprobat de ministrul mediului și publicat în Monitorul Oficial.
Concret, statul va acoperi până la 90% din costuri, însă nu mai mult de 20.000 de lei, restul de 10% urmând să fie suportat de solicitant. În acest fel, românii ar renunța la alimentarea cu curent de la rețea și ar trece la alimentarea cu ajutorul panourilor fotovoltaice.

Practic, asta ar însemna că o familie și-ar putea produce pe cont propriu necesarul de curent electric, cu ajutorul energiei solare, fără să mai achite un abonament lunar unui furnizor.Proiectul NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de MM și publicat în Monitorul Oficial. După apariția în Monitor, autoritățile trebuie să anunțe o perioadă de înscriere pentru ca persoanele fizice să poată cere bani.aa

SURSA: avocatnet.ro