Adio, facturi uriaşe în România?! Vestea uriaşă venită de la ANRE: “Există un articol în lege”

facturi

Milioane de români se gândesc deja cu groază la facturile pe care vor trebui să le plătească în această iarnă. Au autorităţile vreo soluţie pentru ei? Vicepreşedintele ANRE spune cum se poate interveni pe această piaţă.

Zoltan Nagy, vicepreşedintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a vorbit, vineri dimineaţă, despre tarifele mai mari la energie electrică şi gaze în urma liberalizării pieţei.

“Nu putem să funcţionăm ca o insulă, să avem preţurile noastre în această piaţă comună”

Oficialul ANRE recunoaşte că au existat creşteri ale preţurilor în urma liberalizării, însă afirmă că acestea se opresc la un anumit punct şi apoi este vorba despre majorările de preţ ce au loc peste tot în Europa, mai ales la gaze.

“Avem pieţe comune cu alte state europene şi nu putem să funcţionăm ca o insulă”, spune Zoltan Nagy.

“Liberalizarea, într-adevăr, a adus o creştere a preţurilor şi s-a văzut liberalizarea la energie electrică  de la 1 ianuarie, când s-a renunţat la acele preţuri reglementate aplicate în 2019 şi 2020. Începând cu 1 ianuarie 2021, într-adevăr, a adus preţuri mai mari pentru consumatorii casnici cu, nu ştiu, aproximativ 20%, după care, de la 1 iulie, pentru consumatorii care nu au optat pentru o ofertă concurenţială, n-au trecut în piaţa concurenţială, iarăşi am putut constata o creştere între 1 şi 7%.

Tot ce este peste această creştere nu se poate pune pe contul liberalizării. Vedem peste tot în Europa o creştere destul de semnificativă a preţurilor, atât la energie electrică, dar mai ales la gaze naturale, care se observă şi în piaţa din România.

Până la urmă, pieţele din România de gaze naturale şi energie electrică sunt pieţe comune cu piaţa europeană, suntem interconectaţi cu alte ţări membre, avem pieţe comune cu alte state europene şi nu putem să funcţionăm ca o insulă, să avem preţurile noastre în această piaţă comună”, a declarat vicepreşedintele ANRE pentru Radio România Actualităţi, potrivit agenţiei Rador.

Plafonare a preţurilor la energie în România?! “Cineva trebuie să acopere diferenţa”

Zoltan Nagy a mai vorbit şi despre posibilitatea plafonării preţurilor la energie în România. Oficialul ANRE spune că, în urma discuţiilor cu Comisia Europeană, este clar că nu se poate plafona preţul în pieţele en-gros, ci numai în pieţele retail, la consumatori.

Însă aici intervin mai multe semne de întrebare, spune Zoltan Nagy, care afirmă că o astfel de plafonare nu ar fi eficientă pentru toţi românii. “Ar trebui să ne concentrăm pe acele categorii de consumatori care, într-adevăr, au nevoie de ajutor şi sunt foarte mulţi în ţara asta, ăsta e adevărul”, spune acesta.

“Evident că este o decizie politică. Din punctul meu de vedere, există un articol în Legea concurenţei în baza căruia preţurile în anumite circumstanţe se pot plafona. Ceea ce pot să spun eu, în calitate de vicepreşedinte al Autorităţii, care am avut discuţii nenumărate în ultimii trei-patru ani cu Comisia Europeană tocmai în privinţa liberalizării şi aplicării regulamentelor europene în pieţele de energie şi gaze naturale, pot să vă spun că n-ar fi indicat şi nu cred că se poate plafona preţul în pieţele en-gros.

Deci nu se poate efectiv, nu văd tehnic cum se poate plafona preţul în piaţa en gros şi atunci rămâne o singură variantă: plafonarea în pieţele retail, la consumatori, care iarăşi vine cu nişte semne de întrebare. În momentul în care oblig furnizorul să nu vândă peste un anumit preţ o marfă, dar marfa în piaţa en gros are un preţ foarte, foarte mare, cineva trebuie să acopere diferenţa.

Şi iar mai rămâne un semn de întrebare. O plafonare teoretic se aplică la toată lumea. Sunt în România aproximativ opt milioane de clienţi casnici din nouă milioane care au o factură lunară sub 100 de lei. Restul pot să ajungă cu facturile la 500, chiar 1.000 de lei, în funcţie de consumul fiecăruia. Dacă plafonez preţul pentru toată lumea, la un consumator casnic care are o factură de 50 de lei poate evită o creştere până la 60 de lei… îl ajut să nu plătească 10 lei, la un consumator care are o factură de 500 de lei, el evită o creştere până la 600 de lei prin această plafonare şi îl ajut cu 100 de lei. Poate acel consumator care are factură de 500 de lei chiar nici nu are nevoie de acest ajutor şi ar putea să plătească această diferenţă de 100 de lei.

În schimb, pentru consumatorul cu venituri şi consum mic acea diferenţă de 10 lei nu prea îl ajută şi poate că nici pentru vechea valoare de 50 de lei nu are bani să plătească. Deci ar trebui să ne concentrăm pe acele categorii de consumatori care, într-adevăr, au nevoie de ajutor şi sunt foarte mulţi în ţara asta, ăsta e adevărul”, a mai spus, vineri, Zoltan Nagy.