Adio, mașini pe benzină și motorină. Data când trebuie să dispară de pe străzi

masini pe motorina si benzina

SURSA FOTO: Dreamstime

Comisia Europeană propune eliminarea mașinilor cu combustie internă de pe străzi până în anul 2035-2030. Cu toate acestea, mașinile electrice nu mai sunt la fel de populare în Europa, din cauza unor probleme întâmpinate de proprietari. Victor Negrescu, europarlamentar social-democrat, a prezentat soluții în cadrul emisiunii de la RTV moderată de Andreea Crețulescu.

Adio, mașini pe benzină și motorină

Mașinile românești, majoritatea funcționând cu benzină sau motorină, trebuie înlocuite treptat, chiar dacă directivele UE impun o schimbare rapidă și fără întârziere. Victor Negrescu, europarlamentar PSD, a discutat despre perioada de tranziție și implicatiile trecerii de la combustibilii fosili la cei ecologici.

Victor Negrescu a menționat că mașinile pot circula în continuare, iar discuția se concentrează pe achiziționarea de noi vehicule. El a explicat că Partidul Social Democrat s-a angajat să respecte acest termen, după discuții cu industria auto din România, care a indicat momentul când va putea produce mașini electrice.

Negrescu a ridicat, de asemenea, preocuparea cu privire la schimbarea dependenței de petrol cu una de materii prime provenite din China, necesare pentru producția de mașini electrice. Acest subiect va fi important în viitorul mandat și va necesita o discuție lipsită de poziționări sau soluții radicale, în opinia sa.

SURSA FOTO: Facebook, Victor Negrescu

„De circulat se poate circula cu ele. E vorba de achiziționarea de noi mașini. Și noi, la nivelul Partidului Social,  ne-am impus acestui termen, să știți, pentru că noi am discutat cu industria din România, producătoare de mașini și ne-au spus foarte clar când ar fi pregătit să producă aceste mașini electrice. Mai mult decât atât, trebuie să punem și următoarea întrebare: dacă nu înlocuim o dependență față de petrol, cu o altă dependență față de China, în cazul acesta care deține materiile prime necesare pentru producția de mașini electrice. Deci e o dispută importantă și da, în viitorul mandat va trebui să se poarte o discuție, dar din nou fără poziționări sau soluții radicale, cum am văzut, din păcate, inclusiv din partea unor primar, inclusiv primarul de la Brăila”, a declarat Victor Negrescu.

Investiții în mobilitate durabilă

Victor Negrescu a afirmat că investiția publică în vehicule cu emisii reduse, cum ar fi autobuzele, tramvaiele sau transportul pentru copii, este considerată o opțiune benefică. El a subliniat importanța protejării mediului, menționând că acest aspect este o prioritate, dar a adăugat că soluțiile radicale nu sunt întotdeauna adecvate.

Negrescu a exprimat preocuparea sa cu privire la abordarea dictatorială din unele propuneri europene și a subliniat necesitatea unui dialog pentru găsirea soluțiilor potrivite. El a subliniat, de asemenea, importanța de a avea grijă de populațiile care nu își pot permite achiziția sau întreținerea unei mașini electrice.

„Acuma investiția publică în  mașini care poluează mai puțin, fie că vorbim de autobuze, fie că vorbim de tramvaie, fie că vorbim de transport pentru copii, cred că e o investiție bună și  e important să facem și acest pas, e să protejăm mediul și mediul îl reprezintă o prioritate, dar din nou nu cu soluții radicale. Asta mă deranjează pe mine cel mai mult. La multe din aceste propuneri care vin de la nivel european, totul se face ca un dictat, ori eu cred că a depășit perioada aceasta. Să fie un dialog, să găsim soluții și mai ales să avem grijă și de populațiile care nu își permit, pentru că nu e simplu să-și cumpere o mașină electrică sau să întreții o astfel de mașină”, a mai transmis Victor Negrescu.