În ultimele decenii, costul producției de energie eoliană și solară a scăzut dramatic. Acesta este unul dintre motivele pentru care Departamentul Energiei al SUA anticipează că energia regenerabilă va avea cea mai rapidă creștere din SUA până în 2050.
Cu toate acestea, stocarea energiei este încă scumpă. Și întrucât generarea de energie regenerabilă nu e disponibilă tot timpul, stocarea este esențială, scrie Eforum.
Aceste trei tehnologii emergente sunt
1. Durata bateriilor
De la baterii alcaline pentru electronice mici până la baterii litiu-ion pentru mașini și laptopuri, majoritatea oamenilor folosesc baterii. De exemplu, bateriile de mare capacitate cu descărcare mai lentă – până la 10 ore – ar putea fi valoroase pentru stocarea energiei solare pe timp de noapte sau pentru creșterea gamei de vehicule electrice. Unul dintre cele mai mari obstacole este furnizarea limitată de litiu și cobalt, esențiale pentru fabricarea bateriilor ușoare și puternice.
Oamenii de știință lucrează la dezvoltarea tehnicilor de reciclare a bateriilor cu litiu și cobalt și la proiectarea bateriilor pe baza altor materiale. Tesla intenționează să producă baterii fără cobalt în următorii câțiva ani. Alții își propun să înlocuiască litiul cu sodiu, care are proprietăți foarte asemănătoare cu litiul, dar este mult mai abundent.
2.Baterii mai sigure
O altă prioritate este de a face bateriile mai sigure. Oamenii de știință dezvoltă electroliți solizi, ceea ce ar face bateriile mai robuste.
Rezultatele de laborator sugerează că aceste baterii ar putea fi gata de utilizare pentru vehicule electrice în următorii ani, cu date țintă pentru comercializare încă din 2026. Dacă bateriile în stare solidă ar fi potrivite pentru vehiculele electrice, pentru stocarea pe scară largă a energiei oamenii de știință urmăresc modele complet lichide, numite baterii cu flux. În aceste dispozitive atât electrolitul, cât și electrozii sunt lichide.
3.Stocarea luminii solare ca sursă de căldură
Concentrarea energiei solare este încă relativ scumpă. Pentru a concura cu alte forme de generare și stocare a energiei, acesta trebuie să devină mai eficientă.
O modalitate de a realiza acest lucru este de a crește temperatura la care este încălzită sarea, permițând o producție mai eficientă de energie electrică. Din păcate, sărurile utilizate în prezent nu sunt stabile la temperaturi ridicate.
Cercetătorii lucrează la dezvoltarea de săruri noi sau alte materiale care pot rezista la temperaturi de până la 1.300 grade Fahrenheit (705 C).
O soluție ar fi încălzirea nisipului, în loc de sare, care poate rezista la temperaturi mai ridicate. Departamentul Energiei a anunțat recent finanțarea unei centrale solare pilot, pe baza acestui concept.