Ilie Bolojan a spus că nu va ceda în fața huiduielilor

Ilie Bolojan a declarat că nu va ceda în fața huiduielilor venite din partea propriilor angajați, care au protestat împotriva planurilor de concediere anunțate. El a transmis un mesaj ferm, subliniind că nu va tolera risipa, nepotismele, „pilele” și numirile politice în instituție.

„Astăzi ar fi fost probabil o conferință de presă obișnuită. Dar, datorită atmosferei create, a devenit o știre. Nu pot să dau eu înapoi, pentru că a fost o decizie a Biroului Permanent al Senatului, organismul care ia astfel de decizii, care va fi votată, sper, în Plenul Senatului, în baza unei analize de cheltuieli”, a declarat el la B1 TV.

Șeful Senatului a precizat că obiectivul principal nu este să concedieze oameni, însă a subliniat că, în situațiile în care se constată existența unor instituții sau sectoare care nu își îndeplinesc funcțiile, măsuri de acest fel pot deveni necesare.

„Scopul nu este să concediem niște oameni, dar dacă se constată că ai instituții și zone care nu funcționează, acolo unde ai oameni care nu justifică salariile, a continua aceste lucruri, a continua practic risipa, este o formă de lipsă de respect pentru oamenii din România din munca cărora toți cei care lucrăm în sectorul public ne luăm salariile”, a spus acesta.

Liderul PNL a subliniat necesitatea unei abordări stricte în ceea ce privește resursele umane din instituțiile publice. El a afirmat că „nu mai poți să îi ții pe nepoți sau pe cei care au venit pe filieră politică și nu au competență” și a adăugat că „cei care au pile” trebuie să înțeleagă că nu mai pot fi salvați.

Liderul PNL a subliniat că, prin aceste disponibilizări, este vorba de banii românilor.

”Aici nu este vorba de bani publici, este pur şi simplu banii pe care, într-o formă sau alta, îi plătesc oamenii din România, atât sub formă de taxe şi impozite, cât şi prin creditele pe care România le contractează şi tot ei le vor plăti. Deci este o chestiune care e de bun simţ (…) nu ai niciun fel de legitimitate să iei anumite măsuri de a nu mai risipi banii, pe acest fond de criză bugetară, dacă instituţia care face acest lucru nu îşi face curat în propria curte”, a spus el.

Salariile la nivelul Senatului

Întrebat despre nivelul salariilor la nivelul Senatului, Ilie Bolojan a explicat că remunerațiile personalului de execuție sunt „normale”.

El a explicat că, alături de fiecare comisie parlamentară formată din mai mulți senatori, există experți care au rolul de a sprijini activitatea comisiei respective. Aceștia sunt responsabili de dezbaterea legilor, întocmirea rapoartelor și emiterea avizelor. De asemenea, a subliniat că volumul de muncă al fiecărei comisii este evident prin numărul de legi analizate, rapoartele întocmite și avizele acordate.

”Salariile sunt diferite, funcţie de posturile pe care le ocupă oamenii în Senat şi în orice instituţie publică. Cei care sunt directori generali au salarii mai mari, dar personalul de execuţie are un salariu normal. Nu neapărat problema este nivelul salariilor.

Pe lângă fiecare comisie parlamentară, formată din mai mulţi senatori, sunt mai mulţi experţi care trebuie să asiste cu comisia respectivă, să dezbată legile, să facă rapoarte, să dea avize şi se vede foarte clar care este volumul de muncă al fiecărei comisii, prin numărul de legi pe care l-a luat în dezbatere, prin rapoartele întocmite. Avem comisii cu 5-6 colegi care era personalul de suport al comisiei. Ori dacă la comisia de regulament ai o şedinţă la 2 luni de zile, să stai cu 5 persoane să discuţi o dată la două luni de zile despre un regulament şi să te întrebi cei fac acele persoane, în 2 luni de zile, este normal”, a spus șeful Senatului.

Liberalul a mai menționat că, în cazul altor comisii, volumul de muncă este semnificativ mai mare.

”Este o altă situaţie la Comisia de buget sau la cea juridică, unde e un pachet mare de legi, unde, într-adevăr, cinci persoane se justifică. Şi atunci noi ce-am făcut? Funcţie de volumul de muncă, în fiecare comisie, aşa cum într-o fabrică se dimenzionează personalul funcţie de necesarul de producţie, aşa cum în orice instituţie publică normală dispui oameni funcţie de volumul de activitate, şi aici, în noua organigramă, personalul e în funcţie de activitate. O parte nu au ce să facă, dar vor da concursuri pe care le fac directorii, personalul din Senat”, a spus Bolojan.

Șeful Senatului a mai precizat că persoanele competente și performante ar trebui să fie menținute în funcțiile lor.

”Au două posibilităţi, una corectă şi cinstită, să menţină oamenii profesionişti şi performanţi pentru că fiind mai puţini, nu poţi să îi ţii pe nepoţi sau pe cei veniţi pe filieră politică şi nu au competenţă sau a doua variantă, să îi salveze pe cei care au pile, dar se va vedea în timp şi oamenii se vor descalifica, cei care au făcut această chestiune. (…) Senatul va funcţiona cel puţin la fel de bine cu mult mai puţini bani, cu mult mai puţine cheltuieli (…) Vom avea încă o zi de plen, miercurea, va fi o zi de dezbateri publice în care ne vom întâlni cu experţii, cu cei interesaţi în aşa fel încât calitatea legilor pe care le emitem să fie mai bună”, spune Bolojan.

Ilie Bolojan a fost huiduit de angajați pe holurile Senatului, după ce a susținut o conferință de presă în care a anunțat disponibilizări.