În 2018, un fost viceguvernator al băncii centrale a Suediei a prezis că, până în 2025 țara va fi, probabil, fără numerar. După șapte ani, această predicție s-a dovedit a fi aproape adevărată.

Doar una din 10 achiziții se fac cu numerar, iar cardul este cea mai comună formă de plată, urmată de sistemul suedez de plată mobilă Swish, lansat de șase bănci în 2012. acum omniprezent. Alte servicii de plată prin telefonul mobil sunt, de asemenea, în creștere rapidă, scrie The Guardian.

Suedia și Norvegia au cea mai mică cantitate de numerar în circulație din lume

De fapt, conform raportului anual de plăți al băncii centrale, publicat luna aceasta, Suedia și Norvegia au cea mai mică cantitate de numerar în circulație, ca procent din PIB, din lume.

Dar în contextul de astăzi, cu războiul din Europa, imprevizibilitatea din SUA și teama de atacurile hibride rusești, viața fără numerar este imposibilă, dovedind că utopia promisă cândva nu se va realiza.

Numerarul este obligatoriu pentru situații de criză sau în caz de război

Situația pare atât de gravă încât autoritățile încearcă acum să încurajeze cetățenii să păstreze și să folosească numerar în numele apărării civile. În noiembrie, ministerul apărării a trimis fiecărei case o broșură intitulată ”Dacă vine o criză sau un război”, sfătuind oamenii să folosească numerar în mod regulat și să păstreze provizii pentru minim o săptămână în diferite denominații pentru a „întări pregătirea”.

În raportul său, banca centrală spune: „Trebuie luate măsuri pentru a consolida pregătirea și a reduce excluderea, astfel încât toată lumea să poată plăti, chiar și în caz de criză sau război”.

De ani de zile, se mai spune in raport, eficiența a fost prioritatea plăților, dar acum siguranța și accesibilitatea „sunt cel puțin la fel de importante”.

În decembrie 2024, guvernul a publicat concluziile unei anchete care a propus ca unor agenți publici și privați să li se ceară să accepte numerar, o recomandare despre care banca centrală spune că autoritățile ar trebui să o implementeze.

Banca centrală a lucrat la propria monedă digitală

În ultimii ani, banca centrală a lucrat la propria monedă digitală, „e-krona”, pe măsură ce numerarul a început să scadă. Dar proiectul s-a încheiat în urmă cu câțiva ani, iar banca se concentrează acum pe monitorizarea dezvoltării globale a monedelor digitale.

Suedia nu este singura țară nordică care dă înapoi cu planurile pentru o societate fără bani cash. Anul trecut, Norvegia, care are un echivalent popular, numit Vipps MobilePay, a introdus o legislație prin care comercianții cu amănuntul pot fi amendați sau sancționați dacă nu acceptă numerar.

Guvernul a recomandat, de asemenea, cetățenilor „să păstreze bani la îndemână din cauza vulnerabilităților soluțiilor de plată digitale la atacurile cibernetice”.

Cele mai multe societăți fără numerar din lume se bazează în continuare pe numerar

Fostul ministru al Justiției din Norvegia, Emilie Mehl, a declarat în termeni clari: „Dacă nimeni nu plătește cu numerar și nimeni nu acceptă numerar, numerarul nu va mai fi o soluție de urgență reală când va veni o criză”.

În cele din urmă, când vine vorba de planificarea pentru situații de urgență, cele mai multe societăți fără numerar din lume se bazează în continuare pe banii cash.