Retailerul Lidl România a eliminat din întregul sortiment de produse ouăle provenite de la găini crescute în baterii.
Astfel, în magazinele sale vor fi comercializate doar ouă care provin de la găini crescute în hale, la sol, în sistem free range și în sistem ecologic (categoriile 2, 1 și 0). În plus, ouăle provenite de la găini crescute în baterii au fost eliminate și din rețetele produselor achiziționate de la furnizori români, care au în componența lor ouă.
Astfel, după ce, începând cu luna mai a anului 2016, retailerul a eliminat din sortimentul său ouăle proaspete din categoria 3 (provenite de la găini crescute în baterii), de la sfârșitul anului 2017, compania a decis ca toate produsele Lidl dezvoltate local, care au în componența lor ouă, sunt realizate cu ouă categoria 2 (de la găini crescute în hale, la sol), categoria 1 (în sistem free range, cu acces în aer liber pe tot parcursul zilei) sau categoria 0 (ouă ecologice, produse de găini crescute în ferme ecologice și hrănite cu furaje care nu conțin făină proteică de origine animală, aditivi, conservanți sau coloranți sintetici).
Doar 39% dintre români știu ce înseamnă cifrele înscrise pe ouă
Pentru a atrage atenția asupra consumului de ouă proaspete provenite de la găini crescute responsabil compania a demarat un studiu național despre gradul de informare a românilor cu privire la cifrele înscrise pe ouăle din comerț. Conform studiului efectuat, doar 25% dintre români citesc întotdeauna cifrele care sunt însemnate pe ouăle din magazine și doar 39% asociază cifrele cu modalitatea în care au fost crescute găinile de la care provin. Cea mai mare parte a românilor le asociază cu termenul de valabilitate (66%) sau cu data la care au fost produse (41%). În realitate, există 4 categorii de ouă și doar 2 din 10 români le cunosc pe toate.
De altfel, conform aceluiași studiu, dintre toate categoriile de ouă, cele mai potrivite pentru consum sunt considerate cele din categoria free range (marcate cu cifra 1), în proporție de 49%, și cele ecologice (marcate cu cifra 0), în proporție de 33%. Totodată, jumătate dintre părinți cumpără ouă ecologice, atât pentru ei, cât și pentru copii, în timp ce 2 din 10 români cumpără doar pentru copii.
În ceea ce privește criteriile de alegere a ouălor, prospețimea, aspectul, calitatea și condițiile în care trăiesc găinile sunt amintite în cea mai mare proporție de segmentele de consumatori ce consumă ouă ecologice (categoria 0) și free range (categoria 1). Pentru consumatorii care consumă mai des ouă provenite de la găini crescute în hale (categoria 2) sau în baterii (categoria 3), cele mai importante criterii de selecție sunt prețul și perioada de valabilitate. Cu toate acestea, conform studiului, un număr semnificativ de români consideră importante cifrele marcate pe coaja ouălor – 73%.
Conform studiului, doar jumătate dintre consumatori știu că pot afla despre categoria de ouă conținută de produse de pe etichetele acestora. Dintre cei care sunt atenți la acest detaliu, 40% preferă ouă marcate cu cifra 1, adică ouă provenite de la găini crescute în aer liber, urmate de ouăle ecologice, marcate cu cifra 0, în proporție de 18%.