Dezastru pentru pensionarii români. Economistul Adrian Câciu trage semnalul de alarmă. Potrivit ultimelor calcule făcute, riscăm să nu mai avem bani de pensii în următorul an.
Într-o postare publicată pe pagina personală de facebook, Adrian Câciu prezintă, pe scurt, situația economică a României. Potrivit acestuia, în următoarele luni, veniturile bugetare vor scădea semnificativ.
„Dacă România va suferi o contracţie economică de 6% pe anul 2020 (estimari Comisia Europeană) veniturile bugetare vor scădea cu peste 54 miliarde lei.
Aceasta este gaura la care trebuie să ne asteptăm şi este rezultatul nu numai al scăderii PIB ci şi al slabei colectări a veniturilor curente.
11,3 miliarde euro!
În aceleaşi considerente, PIB-ul nominal va scădea cu peste 10% şi va ajunge la circa 200,47 miliarde euro, mai mic cu 4 miliarde euro faţă de anul 2018 si cu 23 miliarde euro față de anul 2019.
Mai grav este că in contextul noului PIB mai mic, ponderea datoriei publice poate depăşi 53% din PIB în contextul creşterii necesarului de finanţare până la 144 miliarde lei în anul 2020, potrivit proiecţiilor Consiliului Fiscal.
În acest context, filozofia aceasta de teroreticeni filfizoni de a lăsa veniturile în economie şi a nu colecta veniturile programate este falimentară pentru România”, scrie economistul pe facebook.
Nu vor mai fi bani
Totodată, acesta explică faptul că fondurile europene primite trebuie să respecte o serie de condiții. În cazul în care acest lucru va fi încălcat, nu vom avea acces la acești bani.
În ceea ce privește situația pensionarilor din România. Economistul estimează că țara noastră poate intra în faliment economic, dar și social. Totodată, riscăm să nu mai avem bani de pensii în anul următor.
”Ca să înţelegeti de ce e falimentară e foarte simplu:
Cum atragi cele 63 miliarde euro de la UE (granturi totale NGEU+CFM) daca tu nu ai spatiu de indatorare şi de deficit?
Din care venituri bugetare?
A nu se uita că România este în procedura de deficit excesiv. Asta inseamnă că, începând cu anul 2021 va trebui să reducă deficitul şi în nici un caz să nu îl creasca faţă de anul 2020.
A nu se uita că din 2021 Pactul Fiscal din Uniunea Europeana reintră în vigoare şi nu poti depăşi ponderea de 60% datorie publică în PIB.
Şi a nu se uita cel mai important lucru: fondurile europene vor fi conditionate de respectarea condiţiilor din Pactul Fiscal: pondere datorie publică în PIB, deficit de 3%, deficit structural de 1%.
Nu le respecti, nu primeşti fonduri! Despre asta nu v-a spus nimeni din cei care se laudă şi cred că nici nu ştiu să facă astfel de corelaţii.
În încheiere, problemele României sunt socio-economice. Situatia sanitară este o situaţie care face parte dintr-o nouă normalitate cu care toată Europa s-a obişnuit, mai putin decizionali noştrii care o pun pe primul plan.
Riscăm falimentul economic şi social.
Poate vi se pare dur ce spun dar este o realitate.
Anul viitor nu vor fi bani de pensii dacă se continuă în stilul ăsta barbar.
Tineti minte cifra asta: 11,3 miliarde euro!
Banii astia puteau rezolva problema caderii economice a României şi puteau înlocui împrumuturile pe care actualii decidenti se pregătesc să le ia de la UE.
Dacă cineva stia sa îi aducă la buget!
Se pare că nu avem norocul acesta!”, a mai scris Adrian Câciu.