Estimarea Petrom vine peste prgnozele analiștilor de la X-Trade, care au identificat două extreme: 100 dolari pe baril sau 148 dolari pe baril.
„Pieţele sunt neliniştite de posibilitatea unor disrupţii ale alimentării cu petrol. Adevăratul risc geopolitic vine dinspre o nouă rundă de "fluturarea săbiilor" – sau desfășurare a vaselor de război, în termeni contemporani – deasupra strâmtorii Hormuz, rută maritimă esențială pentru alimentarea globală cu ţiței”, arată Claudiu Cazacu, de la X-Trade. Chiar dacă Iranul a acceptat o inspecţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, aceasta poate fi o încercare de a câştiga timp pentru continuarea activităţilor nucleare.
„În cazul unor evenimente agresive care să ameninţe traficul prin strâmtoarea Hormuz, creşterile preţului petrolului ar putea propulsa cotaţiile din zona de 120 de dolari/baril înspre 148 de dolari/baril, vechiul maxim istoric. În scenariul optimist, o aplanare a tensiunilor ar permite revenirea preţului petrolului spre pragul de 100 de dolari/baril. Scăderi drastice şi prelungite ale preţului petrolului sunt însă mai puţin probabile o dată cu înclinarea băncilor centrale din SUA, zona Euro şi China către politici monetare relaxate, care sporesc oferta de monedă şi fac mai valoroase activele fizice, precum mărfurile. Astfel, restul anului 2012 poate aduce dezvoltări deosebit de volatile pentru prețul petrolului”, mai spune Claudiu Cazacu.