Urban funcționează după principiile unui sistem de operare pentru calculatoare, care poate administra clădirile, traficul, temperatura sau serviciile dintr-un oraș. Programul colectează datele prin intermediul senzorilor amplasați in punctele strategice ale orașului.
Urban OS poate eficientiza semafoarele, în caz de incendiu, astfel încât mașinile pompierilor să poată ajunge rapid la locul incidentului. Informațiile sunt obținute prin intermediul senzorilor plasați în tot orașul. Prin Urban OS, se întreține comunicarea dintre toate elementele care influentează calitatea vieții la oras.
"Posibilitatea de a stoca toate aceste date provenite de la senzori și servicii într-un sistem de sine stătător genereaza foarte multe beneficii", a declarat Steve Lewis, șeful companiei portugheze Living PlanIT, care a dezvoltat softul Urban. Senzorii monitorizează serviciile cele mai importante ale orașului, precum fluxul traficului sau consumul de energie și de apă. Dezvoltatorii independenți vor putea să modifice softul în funcție de nevoile lor, pentru a monitoriza serviciile proprii, pe care le furnizează în oraș.
Living PlanIT colaborează acum cu Cisco și Deutsche Telekom, pentru a elabora elementele ale sistemului de operare Urban. Potrivit unui specialist citat de BBC News, "toată lumea discută despre 50 miliarde de dispozitive interconectate, care presupun colectarea unei cantitati uriașe de date, dar nimeni nu a venit cu o idee privitoare la cum se vor adiministra și canaliza aceste date, dar cred că Urban OS are toate șansele să reușească toate acestea".
Prima versiune de test a Urban OS va fi implementată în Portugalia. Pentru acest proiect, Living PlanIT a fost selecționată să participe în cadrul World Economic Forum’s Technology Pioneer, editia din 2012.