Adio radarelor fixe!

Poliţia a retras avizul de funcţionare pentru toate radarele fixe contractate de autorităţile locale, începând din 24 aprilie, cu ecepţia celor şase amplasate pe DN 1 care aparţin Poliţiei Rutiere, informează Mediafax.Radare fixe sunt amplasate în peste 70 de localităţi din 18 judeţe ale ţării, monopolul contractelor obţinute pentru montarea acestora avându-l firma Codec, care obţinut contracte pentru aplasarea de radare în 15 judeţe.Autoritatea Naţională pentru Reglement

Poliţia a retras avizul de funcţionare pentru toate radarele fixe contractate de autorităţile locale, începând din 24 aprilie, cu ecepţia celor şase amplasate pe DN 1 care aparţin Poliţiei Rutiere, informează Mediafax.

Radare fixe sunt amplasate în peste 70 de localităţi din 18 judeţe ale ţării, monopolul contractelor obţinute pentru montarea acestora avându-l firma Codec, care obţinut contracte pentru aplasarea de radare în 15 judeţe.

Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a anunţat, joia trecută, că va cere în justiţie anularea unor contracte privind amplasarea radarelor fixe care nu respectă procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică.

ANRMAP face controale în toată ţara privind amplasarea radarelor fixe şi respectarea contractelor de achiziţie publică, în urma sesizărilor primite de la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Amenzi pentru nerespectarea contractelor de achiziţie publică

Echipele de control au ajuns, săptămâna trecută, în judeţele Cluj, Mureş şi Braşov, unde au aplicat amenzi totale de 140.000 de lei pentru două primării care nu au respectat procedurile privind contractele de achiziţie publică. ANRMAP a transmis avertismente respectivelor primării, însă acestea nu au plătit, deocamdată, amenzile. În acest contex, Consiliile Locale vor revoca hotărârile de încheiere a contractelor.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Române, inspectoratele judeţene de poliţie nu au mai procesat amenzile de circulaţie pentru depăşirea vitezei legale care au fost înregistrate de aparatele de radar fixe începând cu 24 aprilie. Cei care au primit amenzi până la această dată vor trebui să achite, însă, contravaloarea acestora.

Sursele citate au mai precizat că şoferii care depăşesc viteza legală sunt depistaţi de poliţişti cu ajutorul radarelor mobile, cât şi a celor şase radare fixe, amplasate pe DN1, care aparţin Poliţiei Rutiere.

Sancţiunile s-au prescris deja în mai multe cazuri!

„ANRMAP va solicita instanţelor de judecată anularea acelor contracte privind amplasarea radarelor fixe care nu respectă procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică prevăzute de OUG 34/2006”, a spus preşedintele ANRMAP, Cristina Trăilă.

Echipa de control a ANRMAP a constatat însă că în mai multe localităţi contractele supuse controlului au fost încheiate de mai mult de 12 luni. Conform legislaţiei în vigoare, aplicarea sancţiunilor s-a prescris, specialiştii ANRMAP constatând doar nerespectarea legislaţiei, urmând să sesizeze alte instituţii ale statului cu competenţe în domeniu.

ANRMAP are în vedere în acest sens promovarea unei iniţative de modificare a art. 295, al.2, din OUG 34/2006, prin care termenul de prescriere să fie termenul general de 3 ani, conform Decretului 167/1958, astfel ca şi în aceste cazuri să se poată aplica sancţiuni după trecerea celor 12 luni.

SURSA: Mediafax