În acest an, din cauza pandemiei şi a măsurilor luate de autorităţi pentru protejarea populaţiei, litoralul românesc va arăta foarte diferit. Asta nu-i va afecta doar pe turişti, ci şi pe cei care au grijă să nu se petreacă niciun incident nefericit în apă: salvamarii.
Aceştia din urmă vor fi nevoiţi să poarte măşti de protecţie, indiferent de cât de cald este afară. Când vor pleca dimineaţa către punctele de observaţie unde sunt repartizaţi, salvamarii vor trebui să aibă la ei echipamentul de salvare şi să poarte măşti.
“- Avem o masca specială, să spunem așa, explică Gabriel Culea, șef Salvamar Mamaia.
– De ce este specială?
– Nu o pierdem, este de jur împrejurul capului. Nu există niciun risc să fie pierdută”, scriu cei de la Digi24.
Dispare procedura de respiraţie gură la gură
Nicolae Zderea, salvamar, explică şi el: “Echipa de salvamari la un foișor este de trei persoane. Nu vor sta tot timpul toți trei în foișor. Unul va trebui să patruleze pe apă, iar cei din foișor vor face schimbul cu cei de pe apă sau de pe plajă.”
Există însă şi excepţii de la purtarea măştii: spre exemplu, în timpul intervenţiilor pe mare, cu ambarcaţiuni, salvamarii nu sunt obligaţi să le poarte. În schimb, pentru a elimina contactul direct, procedura de prim-ajutor a fost modificată. Salvatorii nu vor mai putea face respiraţie gură la gură unei victime, ci vor folosi un balon de resuscitare.
“În momentul în care o persoană nu are funcții vitale și este scoasă din apă, vom proceda cu acest balon de resuscitare. Nu o să mai facem respirație gură la gură, o să evităm contactul. Vom face în felul următor… Se apasă pe acest balon … Și colegul va face manevrele de resuscitare” prin masaj cardiac, explică Gabriel Culea, șef Salvamar Mamaia.