Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a informat public că autoritățile române nu vor îndepărta restricțiile anti-COVID-19 prea curând. Acesta a explicat că, momentan, trebuie să „rămânem foarte precauți.”
„Riscul ar fi mult prea mare și nu cred că cineva își asumă un astfel de impact. Acum rămânem foarte precauți. Încă nu credem că am ajuns la vârf ca să vedem impactul. Țările care au trecut la relaxare au avut deja vârful care a însemnat sute de mii de cazuri, acum au început să scadă.
E clar că ne aflăm pe o pantă ascendentă cu un număr tot mai mare de cazuri, dar cu o proporție scăzută a cazurilor severe. Nu se pune problema ridicării măsurilor, care oricum în România sunt mult mai permisive decât în alte țări”, a spus Raed Arafat.
„Riscul ar fi mult prea mare și nu cred că cineva își asumă un astfel de impact”, a adăugat Valeriu Gheorghiță, coordonatorului campaniei de vaccinare din România.
Valeriu Gheorghiță, despre ridicarea măsurilor anti-COVID-19: Riscul ar fi mult prea mare
„Marea Britanie are populația vaccinată peste 90%, are doza booster făcută la peste 60% din populație, așa încât COVID a devenit în Marea Britanie o infecție virală ușoară, fără impact la nivelul sănătății individuale și colective.
Fiecare țară adoptă măsurile care se potrivesc situației. Nu cred că este situația României. Riscul ar fi mult prea mare”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Tinerii răpuși de COVID-19 erau nevaccinați
Raed Arafat a mai adus în discuție și evoluția pandemiei de săptămâna trecută, subliniind că vaccinarea este singura soluție pentu a evita îmbolnăvirea gravă, spitalizarea în secțiile ATI, internare în spital și, desigur, decesul.
„Am văzut că, din păcate, din persoanele tinere care au decedat în ultimele 24 de ore erau nevaccinați. De asemenea, dintre persoanele recent decedate de la secțiile ATI, erau nevaccinate”, a menționat acesta.
De altfel, miercuri, 19 ianuarie, Raed Arafat a informat că 43 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 au ajuns la terapie intensivă, în ultimele 24 de ore. Șeful DSU a subliniat că aproximativ 500 de paturi ATI, dintre cele destinate COVID-19, sunt ocupate.
„Din fericire, până acum, impactul nu este unul major, care să necesite paturi suplimentare şi capacităţi suplimentare. (…) Astăzi am depăşit 500 de cazuri în secţiile de terapie intensivă, dar capacitate pentru preluare încă există, nu putem să spunem că am intrat într-o situaţie de incapacitate. Normal, monitorizăm foarte atent acest lucru şi orice este nevoie de sprijin pentru completare şi Ministerul Sănătăţii e foarte atent la asta ţi noi venim cu orice sprijin care este necesar”, a declarat Raed Arafat.