Lovitură neașteptată pentru cancelarul Olaf Scholz. Executivul a eșuat joi în obținerea aprobării în Parlament a vaccinării obligatorii împotriva covid-19.
Potrivit AFP, Parlamentul german a respins joi, cu 378 la 296 de voturi proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie anti-covid. Menționăm faptul că decizia Parlamentului vine în ciuda faptului că de luni de zile, Olaf Scholz a vorbit constant despre obligativitatea vacccinării anti-covid, mai arată sursa citată.
Din păcate însă, proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie anti-covid, promis de Scholz, a eșuat oficial de această dată. Mai exact, documentul a obţinut 296 de voturi ”pentru” şi 378 ”împotrivă”. În același timp, nouă membri ai Camerei inferioare a Parlamentului german (Bunbdestag) s-au abţinut.
Lovitură pentru Olaf Scholz
Trebuie menționat faptul că, inițial, inițiativa referitoare la impunerea vaccinării obligatorie în Germania a fost susținută de la finele anului trecut de către cancelarul Scholz deşi la vremea respectivă s-a anunţat că nu va fi prezentată ca proiect de lege din partea coaliţiei.
La începutul acestui an, însă, ministrul justiţiei, Marco Buschmann, susținea că nu consideră că proiectul de lege va eşua din cauza unor obstacole juridice.
„Există tot mai mulţi jurişti care afirmă că vaccinarea obligatorie poate fi justificată în mod adecvat dacă ajută la evitarea unui potenţial colaps al sistemului sanitar şi face posibilă eliminarea altor măsuri de protecţie care restricţionează grav libertăţile”, spunea ministrul Buschmann duminică, pentru tabloidul Bild.
Amintim faptul că, la finele săptămânii trecute, Germania a ridicat restricțiile impuse în contextul pandemiei de COVID, alăturându-se astfel și altor state europene care au luat decizii similare.
Ce măsuri a luat Germania împotriva pandemiei
Pe de altă parte, unele reguli sunt încă în vigoare. Spre exemplu, obligativitatea purtării măştii de protecţie în transportul public şi în clădirile publice este în general menţinută, însă regulile au fost relaxate în cazul magazinelor neesenţiale, a restaurantelor sau cinematografelor, cu criterii diferite în funcţie de autorităţile fiecărui land.
În urmă cu câteva săptămâni, Institutul de virusologie Robert Koch (RKI) a indicat că vârful celui de-al şaselea val de Covid-19 s-a încheiat, având în vedere incidența extrem de scăzută și numărul infectărilor raportate care este într-un trend descendent.
Referitor la campania de vaccinare din Germania, rata cetăţenilor care au primit schema completă de vaccinare este de 76%, în timp ce 58,8% au primit şi doza de rapel.