Adio, vouchere de vacanță din iulie 2024! Românii care rămân fără tichete de vacanță

vouchere de vacanta

SURSA FOTO: profit.ro

O anumită categorie de români nu va mai primi vouchere de vacanță începând cu luna iulie a acestui an. Decizia vine în contextul în care România s-a angajat să limiteze toate sporurile la cel mult 20%.

Românii care rămân fără tichete de vacanță

Până la sfârșitul lunii, Guvernul trebuie să elimine până la două sute de mii de locuri de muncă neocupate. România s-a angajat să limiteze toate sporurile la cel mult 20%, în contrast cu situația actuală în care unele sporuri ating chiar și 80%.

În această vară, pentru prima dată, o parte din angajații din sectorul public nu va mai primi vouchere de vacanță.

Bugetarii primesc vouchere de vacanță în valoare fixă de 1.600 de lei pe an, suma aceasta fiind destinată pentru un program full-time.

Dacă un angajat are un contract de muncă part-time sau lucrează la oră, suma voucherelor de vacanță pe care o primește va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanță stabilite pentru programul normal de lucru.

Această facilitate este disponibilă exclusiv pentru personalul cu salarii lunare nete care nu depășesc suma de 8.000 lei.

Prin urmare, doar angajații cu venituri lunare de maximum 8.000 lei sunt eligibili să primească aceste tichete de vacanță.

Valoarea voucherelor de vacanță a crescut

În conformitate cu Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024-2026, s-a menționat că valoarea voucherului de vacanță va crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a proteja funcționarii de impactul introducerii CASS de 10% asupra voucherelor de vacanță.

De asemenea, se va include suma reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor.

„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.

SURSA FOTO: Dreamstime

La ce pot fi folosite voucherele de vacanță?

Voucherele de vacanță pot fi utilizate pentru o gamă largă de servicii, inclusiv:

Cu toate acestea, există unele restricții asociate cu utilizarea acestor tichete.

În mod specific, voucherele de vacanță sunt pe numele beneficiarului și nu pot fi transferate către altcineva.

Din acest motiv, voucherele de vacanță nu pot fi transferate, fiind utilizate exclusiv pe baza actului de identitate și nu pot fi comercializate.

În plus, este important să se știe că voucherele de vacanță pot fi folosite exclusiv în unitățile HoReCa din România.

Vouchere de vacanță

Valabilitatea voucherelor de vacanță

Valabilitatea voucherelor de vacanță este de un an de la data primirii acestora.

Prin urmare, după 12 luni de la primire, voucherul expiră și nu poate fi utilizat. De asemenea, voucherele de vacanță sunt impozitate cu 10% în luna în care sunt acordate.

Modul în care se aplică impozitarea depinde de politica fiecărui angajator, putând fi efectuată prin virament bancar sau prin reținerea impozitului direct din salariul lunar al beneficiarului voucherelor de vacanță.