Noile reglementari cresc de la zero la 12,5% impozitul in zonele libere. si pentru exportatori proiectul prevede 12,5% in 2003 si o cota dubla in 2004: 25%. Pentru acest an, impozitul va ramane 6% pentru exporturi: cota de 5%, cumulata cu fostul fond Romania (1%).Exportatorii nu stiu ce sa mai creada. "Sunt socat. Produsele IT se vand cu preponderenta la export, piata interna nu este destul de matura. Iar cresterea impozitului va lovi si investitiile, nu numai exporturile. Chiar si in conditiile
Noile reglementari cresc de la zero la 12,5% impozitul in zonele libere. si pentru exportatori proiectul prevede 12,5% in 2003 si o cota dubla in 2004: 25%. Pentru acest an, impozitul va ramane 6% pentru exporturi: cota de 5%, cumulata cu fostul fond Romania (1%).
Exportatorii nu stiu ce sa mai creada. „Sunt socat. Produsele IT se vand cu preponderenta la export, piata interna nu este destul de matura. Iar cresterea impozitului va lovi si investitiile, nu numai exporturile. Chiar si in conditiile actuale, investitorii gasesc costuri mai reduse in zone ca India sau Tunisia, spune Lucian Butnaru, presedinte executiv Akela. Companie IT, Akela are vanzari anuale de peste 1,2 milioane dolari, din care peste 75% la export.
Paradisurile fiscale vor lua locul zonelor libere. „Impozitul de 12,5% inseamna moartea zonelor libere, unde, oricum, existau foarte multe probleme din cauza birocratiei si mafiei locale, considera Laszlo Kiss, director Laveco Ltd., specializata in legislatia off-shore si in paradisuri fiscale. Off-shore inseamna inregistrare in afara tarii, de preferinta intr-o zona cu fiscalitate redusa. „O serie de firme se vor inchide. In locul lor vor aparea altele, inregistrate offshore. Un regim perfect legal. si pana acum foarte multi lucrau astfel, dar numarul lor va creste, mai spune Laszlo Kiss. Radu Mircea Chirvase de la Consulco, o alta companie specializata in off-shore, este mai sceptic: „au mai spus si in alte randuri ca vor modifica impozitul si nu s-a intamplat. Nu procentajul, cat toate aceste schimbari ii determina pe multi sa apeleze la zone din afara tarii.
Mecanismul interpunerii unui paradis fiscal este simplu si, pana la un punct, legal: exportatorul din Romania livreaza marfa unei firme-surori din Oceanul Indian, sa spunem, din Insulele Seychelles. Operatiunea se face fara adaos. Comisionul il adauga numai intermediarul din insule, de la care marfa „pleaca mai departe, la adevaratul beneficiar. Simplu si eficient, adaosul va fi taxat in mijlocul oceanului, cu taxe mici. Nu cautati paradisurile de altadata. Cipru, Bahamas, Insulele britanice Virgine sau Liechtenstein sunt pe lista neagra a OECD, pentru tranzactii ilegale. La batrana lista bogata (Belize, Seychelles, New York, Scotia) se adauga nume noi: Russe (Bulgaria), sau Ungaria.
Bugetul se va carpi cu banii exportatorilor
Daca exporturile continua sa fie pe minus in fata importurilor, bugetul se lauda cu „o rata ridicata a incasarilor la impozitul pe profit, conform Directiei de Relatii Publice si Comunicare din MFP. Ministerul a colectat 5.265 miliarde lei in primele doua luni ale anului, adica 16% din programul anual de 32.905 miliarde lei. Cat va incasa in plus, de la exportatori, prin cota suplimentara de 6,5%?
Exporturi FOB (milioane dolari): 911 in ianuarie a.c., 1.866 in februarie.
Sa luam o medie lunara a exporturilor de un miliard de dolari si un profit de 20% (profit mediu brut).
Plusul de impozit: 390 miliarde lei/luna.
Anual: 4.680 miliarde lei (2,7% din veniturile bugetului si 14% din planul la impozitul pe profit).