Unul dintre responsabilii din domeniul alimentației la nivel european, Stella Kyriakides a declarat în mod categoric că: „Siguranța alimentelor pe care le consumă cetățenii noștri și sănătatea lor nu sunt negociabile. De aceea, efectuăm un control strict și permanent pentru a garanta cele mai înalte standarde de siguranță pentru consumatori. O piatră de temelie a acestei activități este să ne asigurăm că numai substanțele sigure, susținute de dovezi științifice solide, ajung în farfuriile noastre.
Prin interdicția de astăzi, eliminăm un aditiv alimentar care nu mai este considerat sigur. Contez pe faptul că autoritățile statelor membre vor coopera asigurându-se că operatorii din sectorul alimentar vor înceta să utilizeze E171 în produsele alimentare.”
Studiile științifice atestă un mic risc
În declarația Autorității Europene a Siguranței Alimentelor (EFSA), profesorul Maged Younes a subliniat faptul că: ”Un factor decisiv pentru a ajunge la această concluzie a fost că nu am putut exclude problemele de genotoxicitate după consumul de particule de dioxid de titan. După o ingestie orală, absorbţia particulelor de dioxid de titan este slabă, dar acestea se pot acumula în organism.”
Genotoxicitatea este coeficientul care determină în ce măsură anumite substanțe chimice au capacitatea de a deteriora ADN-ul uman. Așadar, având în vedere expunerea populației la riscurile pe care această substanță le oferă, oamenii de știință și-au exprimat ferm hotărârea de a nu mai recomanda introducerea acestui aditiv în produsele alimentare în viitor.
Problematica înlocuirii pigmentului
Drept urmare, Comisia Europeană va recomanda tuturor statelor din alianță scoaterea din uz a dioxidului de titan (E171) în perioada următoare. Fiindcă EFSA nu a constatat problemele grave de sănătate generate de acest colorant, renunțarea E171 se va face treptat. Tranziția se va face în timp ce aditivul va fi înlocuit cu o altă gamă de coloranți.
Totodată, înlocuirea acestui pigment nu este atât de simplă. Directorul de marketing internațional al Sensiest Food Colors a mărturisit că „este o provocare pentru a înlocui în mod excepțional dioxidul de titan în toate rețetele. Dioxidul de titan este un pigment excelent de albire și este, de asemenea, destul de rentabil.”