Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a semnat, marţi, contractul de finanţare cu Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) în vederea implementării robotizării în administraţia centrală.
Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a anunțat semnarea unui contract în valoare de peste 26 de milioane de euro pentru implementarea de soluţii de sprijinire a automatizării proceselor de lucru robotice şi a inteligenţei artificiale pentru 18 instituţii publice din administraţia centrală.
Proiectul urmează să fie finalizat până pe 31 decembrie 2025 şi are o valoare totală de 107,430,450.00 lei fără TVA, echivalentul a 21,900,000.00 euro, fonduri alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), la care se adaugă 20.411.785,50 lei, echivalentul a 4.161.000 euro, reprezentând valoarea neeligibilă a TVA.
Cererile cetățenilor vor fi prelucrate rapid
Potrivit unui comunicat de presă transmis de minister, obiectivele generale ale proiectului sunt sprijinirea transformării digitale, creşterea productivităţii şi rezilienţei şi reducerea erorilor şi a timpului de prelucrare a cererilor cetăţenilor adresate autorităţilor publice, prin adoptarea de soluţii de automatizare a proceselor de lucru robotice – RPA, automatizarea sarcinilor laborioase, repetitive şi bazate pe norme.
”Cred, şi am afirmat în numeroase ocazii, că un stat digitalizat este unul prietenos cu cetăţeanul. Prin acest program finanţat prin PNRR creăm un mecanism de implementare pentru automatizarea proceselor în administraţia publică, practic ne conectăm la viitor.
Folosirea inteligenţei artificiale şi a roboţilor face munca funcţionarilor publici mai uşoară. Din perspectiva cetăţeanului, acesta va câştiga timp, prelucrarea cererilor fiind mult mai rapidă. Acest lucru este valabil şi pentru agenţii economici. Nu în ultimul rând, programul va duce la îmbunătăţirea interacţiunii dintre cetăţeni şi mediul de afaceri cu autorităţile şi instituţiile publice”, a afirmat Burduja.
Un număr de 18 instituţii publice din administraţia centrală, unde au fost implementate soluţii de sprijinire a automatizării proceselor de lucru robotice şi promovarea inteligenţei artificiale, sunt beneficiarele acestui proiect.
ROeID, o aplicație gratuită
Altfel, Sebastian Burduja a susținut, săptămâna trecută, la deschiderea Bucharest Tech Week, că ROeID, aplicaţia care le oferă românilor posibilitatea să aibă un singur set de credenţiale în raport cu platformele online furnizate de stat, este gratuită. Burduja a explicat că urează două, trei minute pentru un cetăţean să urmeze paşii pentru a primi identitate digitală. Apoi, în 24 de ore un operator are timp să o valideze.
Sebastian Burduja a menţionat că această aplicaţie reprezintă cel mai sigur sistem din Uniunea Europeană şi că în prezent se interconectează cu ghiseul.ro. Potrivit acestuia, aplicaţia este în versiunea beta, în etapa de testare.