Administraţia Joe Biden este „profund preocupată” de riscurile destabilizării Republicii Moldova de către Rusia şi este solidară cu poporul moldovean. Anunțu a fost făcut de către Administrația Prezidențială de la Washington, ca reacţie la activităţile semnalate de preşedintele Maia Sandu.
Informaţiile cu privire la acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova sunt „profund preocupante”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, citat de agenţia Reuters.
Oficialul american a precizat că, deşi presupusul complot nu a fost confirmat în mod independent, acţiunile nu ar fi, „categoric”, „în afara modelului de comportament rus”. „În mod absolut, suntem alături de Administraţia guvernamentală moldoveană şi de poporul moldovean.”, a subliniat John Kirby.
Maia Sandu atenționează asupra unui plan de destabilizare al Rusiei față de Republica Moldova
Planurile Federaţiei Ruse de destabilizare a ordinii constituționale din Republica Moldova au fost confirmate de instituţiile statului de la Chișinău şi aveau drept scop schimbarea puterii de la Chişinău, a declarat, luni, 13 februarie, Maia Sandu în cadrul unui briefing de presă.
Potrivit liderei de la Chișinău, planul prevedea implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civili, care urmau să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luări de ostatici.
Maia Sandu a asigurat că instituţiile statului ţin situaţia sub control
„Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, urma să se forţeze schimbarea puterii de la Chişinău. Documentele recepţionate de la partenerii noştri ucraineni demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor activităţi subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent. Materialele conţin instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru.”, a detaliat Maia Sandu.
„Vă asigur că instituţiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări şi ţin situaţia sub control.”, a subliniat Sandu. În vederea realizării planului, a adăugat Maia Sandu, autorii ar fi mizat pe forţe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formaţiunea Şor, unii veterani, foşti angajaţi ai forţelor de ordine şi persoane cunoscute pentru legăturile cu Vladimir Plahotniuc (liderul fugar care a părărsit Republica Moldova în anul 2019).
De asemenea, şefa statului a solicitat Legislativului de la Chișinău să adopte în cel mai scurt timp proiectele de lege care vor oferi Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) şi Procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securităţii naționale.