Administrația Joe Biden va cere Congresului Statelor Unite ale Americii (SUA) noi fonduri pentru ajutorarea Ucrainei. Aceste fonduri vor fi pentru asistenţa în materie de securitate, economică şi umanitară.
Administrația Joe Biden cere 33 de miliarde de dolari pentru asistența destinată Ucrainei
Oficiali guvernamentali de la Washington au anunțat că Administrația Joe Biden va cere Congresului Statelor Unite ale Americii (SUA) suma de 33 de miliarde de dolari pentru asistența destinată Ucrainei, pe fondul războiului cu Rusia, început la data de 24 februarie, despre care Vladimir Putin spune că este do ”operațiune militară specială”.
De asemenea, fondurile cerute sunt și pentru intensificarea prezenței militare americane în Europa. Acești oficiali guvernamentali mai spun că proiectul va fi prezentat Congresului de la Washington și că aceste prevede fonduri suplimentare pentru asistenţă în materie de securitate, economică şi umanitară.
CNN informează că acest plan de 33 de miliarde de dolari va conține 20,4 miliarde de dolari pentru asistenţă militară şi în materie de securitate. Sursa anterior citată arată că acest plan va conține și fonduri de 8,5 miliarde de dolari pentru asistenţă economică directă destinată Administraţiei de la Kiev.
Presa internațională mai scrie că sunt prevăzute fonduri pentru intensificarea eforturilor SUA de a consolida securitatea Europei, în contextul intervenţiei militare ruse în Ucraina.
Nu este clar cât de rapid va fi adoptat acest proiect de Congresul Statelor Unite. Casa Albă cere Congresului şi facilitarea modalităţilor juridice de punere sub sechestru a activelor oligarhilor ruşi.
Marea Britanie a trimis rachete antitanc și explozibili Ucrainei
Ministerul britanic al Apărării anunță că a trimis peste peste 5.000 de rachete antitanc forțelor ucrainene, dar și 1.360 de încărcaturi antistructură.
De asemenea, Marea Britanie a mai trimis și 4,5 tone de explozibili și cinci sisteme de apărare aeriană, scrie Sky News.
Ministrul britanic al Apărării a declarat că țara sa va continua să ofere ajutor militar Ucrainei.
”Marea Britanie continuă să ofere ajutor militar, în timp ce Ucraina luptă împotriva invaziei ilegale a președintelui Putin”, a spus acesta potrivit presei internaționale.
Germania a aprobat vânzarea de tancuri
Guvernul Olaf Scholz a aprobat marţi, 26 aprilie, vânzarea de tancuri Ucrainei şi instruirea de militari ucraineni pe teritoriul Germaniei. Decizia a fost luată în contextul reuniunii internaționale organizate în Baza militară Ramstein.
Mai precis, grupul german Krauss-Maffei Wegmann a primit aprobarea Guvernului de la Berlin pentru a putea vinde Ucrainei tancuri de tip Gepard, echipate cu sisteme antiaeriene, potrivit informațiilor transmise de publicaţia Der Spiegel.
„Vehiculele Gepard sunt exact ce are nevoie Ucraina în acest moment pentru a securiza spaţiul aerian”, a declarat ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht.
De asemenea, Germania va antrena militari ucraineni pe teritoriul său. La rândul său, ambasadorul Germaniei în SUA, Emily Haber, a confirmat suplimentarea asistenţei militare destinate Ucrainei.
„Două anunţuri majore după reuniunea de la Ramstein. În primul rând, trimitem tancuri Gepard Ucrainei. În al doilea rând, vom antrena militari ucraineni pe teritoriul german”, a declarat Emily Haber, potrivit BBC News.
Guvernul german a anunţat recent că pregăteşte alocarea a două miliarde de euro pentru asistenţă militară suplimentară, în contextul conflictului din Ucraina. Administraţia de la Kiev va primi un miliard de euro.