Debitul Dunării a crescut duminică, 22 septembrie
Debitul Dunării la intrarea în țară a atins valoarea de 6100 mc/s duminică, înregistrând o creștere semnificativă față de ziua precedentă. Această creștere sugerează condiții meteorologice favorabile, precum precipitații abundente în bazinele hidrografice superioare, care contribuie la creșterea nivelului apei.
Previziunile pentru săptămâna viitoare indică un debit estimat de 8300 mc/s, ceea ce depășește de peste două ori media multianuală pentru luna septembrie. Această valoare sugerează o activitate hidrologică intensă, cu potențiale efecte asupra navigației, ecologiei și gestionării resurselor de apă în zona Dunării.
Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) monitorizează constant aceste fluctuații și poate emite avertizări sau recomandări pentru comunitățile afectate, asigurându-se că resursele de apă sunt gestionate eficient, în conformitate cu cerințele ecologice și economice. Această atenție sporită la debitele apelor este esențială pentru prevenirea inundațiilor și protejarea habitatelor naturale, dar și pentru asigurarea unei navigații sigure pe fluviu.
”Astăzi debitul Dunării la intrarea în ţară este de 6100, în creştere faţă de ziua precedentă. Valoarea maximă a viiturii s-a înregistrat în data de 21 septembrie, la Budapesta, debitul maxim fiind de 8200 mc/s”, anunţă Administraţia Naţională ”Apele Române” duminică, într-o postare pe Facebook.
Ce spun autoritățile din Serbia
În aceste condiții, informațiile suplimentare primite de la autoritățile din Serbia indică faptul că atenuarea viiturii în zonele naturale inundabile, în amonte de Bogojevo, va fi semnificativ mai eficientă comparativ cu situațiile anterioare. Aceasta va conduce la debite maxime considerabil mai mici la intrarea în țară, în zona secțiunii Baziaș, conform precizărilor furnizate de ANAR.
Între 20 septembrie 2024, ora 07:00 și 21 septembrie 2024, ora 07:00, debitul Dunării la intrarea în țară, în secțiunea Baziaș, a crescut, atingând 5700 m³/s, valoare ce depășește media multianuală pentru luna septembrie, care este de 3800 m³/s. În aval de Porțile de Fier, debitele au prezentat o creștere pe sectorul Gruia – Galați, dar au înregistrat o scădere pe sectorul Isaccea – Tulcea.
Pentru perioada 21 septembrie 2024, ora 07:00 – 28 septembrie 2024, ora 07:00, se estimează o continuare a creșterii debitului la intrarea în țară, pe secțiunea Baziaș, care ar putea ajunge la 8300 m³/s, menținându-se astfel peste media multianuală a lunii septembrie. În aval de Porțile de Fier, se preconizează de asemenea o creștere a debitelor.
Estimările anterioare sugerează că viitura de pe Dunăre ar putea intra în România în jurul datei de 28-29 septembrie.