Administratorul unui bloc din Pitești, suspect de delapidare. Cum va fi pedepsită?
Este interzis la bloc! O femeie în vârstă de 37 de ani, responsabilă cu administrarea unui bloc de locuințe din Pitești, se află în centrul unei investigații, fiind suspectată de săvârșirea infracțiunii de delapidare. Potrivit autorităților, prejudiciul se ridică la 200.000 de lei.
Sumă reprezintă banii plătiți de locatari drept întreținere. Poliția din județul Argeș a anunțat finalizarea anchetei cu privire la această femeie și propune trimiterea ei în judecată. În plus, proprietățile imobiliare ale acesteia au fost puse sub sechestru.
Femeia este investigată pentru presupusa delapidare a fondurilor colectate de la locatarii blocului pe care îl administra, în decursul a trei ani.
„Din cercetări s-a stabilit că, în perioada octombrie 2020 – octombrie 2023, o femeie de 37 de ani, din Piteşti, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale şi al unei asociaţii de proprietari şi-ar fi însuşit, în repetate rânduri, sume de bani din gestiune, provenite din încasările de la locatari, în valoare totală de aproximativ 200.000 de lei”, a transmis Poliţia Argeş.
La data de 21 martie, după finalizarea probei, femeia a fost reținută pentru 24 de ore, în temeiul unei ordonanțe. Ulterior, a fost plasată sub control judiciar de către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.
În vederea recuperării prejudiciului, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra proprietăților imobile ale femeii.
Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, iar polițiștii au formulat propunerea de trimitere în judecată.
Ce pedepse prevede legea pentru delapidare?
Art. 295 alin.(1) Cod penal – Delapidarea: (1) Însuşirea, folosirea sau traficarea de către un funcţionar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Art. 308 Cod penal – Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane:
(1) Dispoziţiile art. 289-292, 295, 297-301 şi 304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice.
(2) În acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime.
Ce este asociația de proprietari?
Legal vorbind, asociația de proprietari este o entitate non-profit care are ca obiectiv reprezentarea intereselor proprietarilor dintr-un complex rezidențial (precum un bloc sau un imobil), întreținerea clădirii, administrarea zonelor comune și colectarea contribuțiilor de la fiecare proprietar pentru cheltuielile generale.
În cazul în care locatarii se confruntă cu probleme în relația cu asociația de proprietari și consideră că aceasta nu își îndeplinește corect rolul de reprezentare a intereselor lor, iar președintele asociației refuză să le furnizeze documentele solicitate printr-o cerere scrisă, proprietarii au dreptul să depună o reclamație la Primăria din jurisdicția în care se află imobilul. Mai multe puteți citi aici.