Administratorii Oltchim au amânat etapa finală a vânzării combinatului

Administratorii judiciari ai Oltchim, companie aflată în insolvenţă, au decis să amâne până în iunie 2017 ultima etapă a procesului de privatizare a combinatului, la cererea ofertanţilor, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

"Consorţiul de administratori judiciari ai Combinatului Chimic Oltchim – în insolvenţă, a informat Ministerul Economiei asupra faptului că procedura de vânzare se află pe o pistă bună, numeroşi ofertanţi exprimându-şi interesul pentru pachetele de active aflate pe piaţă", se precizează în comunicat. 

Ministerul Economiei a continuat dialogul cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a se asigura că strategia de valorificare a pachetelor Oltchim se desfăşoară în mod deschis, transparent şi nediscriminatoriu. 

"Guvernul a fost informat de consorţiul de administratori judiciari că procesul de vânzare şi criteriile de selecţie au fost aprobate de Adunarea creditorilor (format atât din creditori privaţi, cât şi din creditori publici). Ministerul Economiei a fost informat de faptul că administratorii judiciari au amânat temporar etapa finală a procedurii de vânzare, până în luna iunie 2017, la solicitarea ofertanţilor, în prezent, aceştia desfăşurând activităţi de due diligence", mai spun oficialii de la Economie. 

Faptul că ofertanţii sunt dispuşi să investească timp şi efort suplimentar în desfăşurarea de due diligence demonstrează interesul serios faţă de pachetele de active, precum şi faţă de dezvoltarea viitoare a acestora, în contextul propriilor planuri de afaceri. Astfel, Ministerul Economiei este optimist că procedura de vânzare va fi finalizată cu succes, mai precizează comunicatul. 

La finele lunii martie, într-o informare transmisă Bursei de Valori Bucureşti de către Oltchim, se preciza că termenul-limită pentru depunerea ofertelor angajante în ceea ce priveşte vânzarea celor nouă pachete de active ale Oltchim a fost extins până la 26 iunie. 

'Ca urmare a solicitărilor primite de la participanţii procesului de vânzare a pachetelor de active ale Oltchim, precum şi din cauza complexităţii proiectului, s-a decis extinderea termenului limită de depunere a ofertelor angajante, pentru data de 26 iunie 2017', se arată în document. 

Conform planului de reorganizare modificat al companiei, aprobat în şedinţa Adunării Creditorilor din 6 martie, activele Oltchim vor fi oferite spre vânzare grupate în 9 pachete: Uzinele clor – alkali, Uzina oxo-alcooli, Uzinele propilen-oxid şi polioli, servicii site, vagoane cale ferată, Procesare PVC, Uzina petrochimică, VCM/PVC Râmnicu Vâlcea, Uzina petrochimică – Bradu-Piteşti, Uzina Anhidrida Ftalică – Rm Vâlcea. 

Valoarea totală de piaţă a celor nouă pachete de active este de 293,728 milioane euro, iar preţul de pornire a vânzării va fi de 307 milioane euro. 

Activele neesenţiale sunt grupate în pachetul de active nr 10, participanţii la procesul de vânzare putând oferta inclusiv pentru active individuale, aferente acestui pachet, care vor fi vândute prin licitaţie publică cu strigare. 

În document se mai precizează că preţul trebuie să fie cash şi trebuie să se plătească în întregime la finalizarea tranzacţiei, fără vreo opţiune de recalculare ulterioară sau vreo formă de întârziere a plăţilor sau de diminuare ulterioară a preţului ofertat. 

Un cumpărător al activelor Oltchim va putea prelua cel mult jumătate dintre angajaţii societăţii, iar pentru fiecare salariat care va fi preluat se va calcula un bonus de 5.000 de euro. 

Documentul specifică faptul că nu există obligaţia preluării salariaţilor împreună cu activele. Reangajarea salariaţilor nu reprezintă o condiţionare a investitorilor în vederea cumpărării pachetelor de active, dar există probabilitatea ca unii dintre aceştia să dorească să preia salariaţi. 

"Conform contractului colectiv de muncă, disponibilizarea salariaţilor se face cu acordarea unor plăţi compensatorii, acestea având regim de creanţe curente în cadrul procedurii de reorganizare. Din perspectiva creditorilor, plăţile compensatorii au un efect similar cu al unui preţ de vânzare echivalent mai mic. Astfel, se intenţionează negocierea cu potenţialii angajaţi care sunt doriţi de către ofertanţi, în vederea eliminării impactului negativ al plăţilor compensatorii asupra tranzacţiei. Salariaţilor care vor termina unilateral contractul individual de muncă încheiat cu Oltchim, în vederea reangajării de către cumpărător, nu li se acordă salarii compensatorii", se menţionează în planul de reorganizare. 

Oltchim va întocmi o listă cu salariaţii care doresc să fie preluaţi de către ofertanţi, aceşti salariaţi angajându-se să înceteze unilateral contractul colectiv de muncă. Ofertanţii nu vor fi obligaţi a prelua vreun salariat, preluarea fiind o opţiune. În etapa ofertei finale, ofertanţii trebuie să prezinte un angajament final de preluare a salariaţilor, din lista constituită, pentru o perioadă de minimum 24 de luni.

"Se va putea prelua de către un cumpărător maximum 50% din numărul total de angajaţi ai Oltchim SA. În evaluarea ofertelor care vor conţine un angajament ferm de preluare a unor salariaţi din lista constituită (…) se va folosi următoarea formulă de calcul "preţ ferm oferit + (număr salariaţi preluaţi X 5.000 euro)". Practic, pentru fiecare salariat care va fi preluat se va calcula un bonus de 5.000 de euro, care se va adăuga la preţul ferm inclus în ofertă", se menţionează în document. 

Metodologia prevede că fiecare ofertant poate să facă oferte separate pentru fiecare dintre cele nouă pachete. În cazul pachetelor non-operaţionale, participanţii pot oferta inclusiv pentru active individuale, incluse în acestea. 

AGERPRES