Legea prevede mai multe obligații pentru administratori. Câteva din acestea sunt prevăzute în Legea societăților nr. 31/1990 și Codul civil. Potrivit acestora, administratorii pot fi trași la răspundere personal pentru daunele produse prin acțiunile sau omisiunile lor.
Legislația prevede situații în care administratorii pot fi trași la răspundere
Dispozițiile generale ale art. 1915 din Codul civil arată despre ce este vorba, conform Legal Badger. Potrivit articolului, administratorii răspund personal faţă de societate pentru prejudiciile aduse prin:
- încălcarea legii;
- încălcarea mandatului primit;
- culpă în administrarea societăţii.
Administratorii sunt solidar răspunzători față de societate în mai multe cazuri
Potrivit sursei menționate, principalul act normativ care reglementează această materie este Legea societăților nr. 31/1990, republicată.
Aceasta stabilește, cu aplicabilitate generală în cazul tuturor tipurilor de societăți comerciale, că administratorii sunt solidar răspunzători față de societate în mai multe cazuri.
Este vorba despre următoarele:
- realitatea vărsămintelor efectuate de asociați;
- existența reală a dividendelor plătite;
- existența registrelor cerute de lege și corecta lor ținere;
- exacta îndeplinire a hotărârilor adunărilor generale;
- stricta îndeplinire a îndatoririlor pe care legea, actul constitutiv le impun.
Prevederea instituie o răspundere solidară a administratorilor pentru o serie de obligații fundamentale
Astfel, prevederea respectivă instituie o răspundere solidară a administratorilor pentru mai multe obligații fundamentale în gestionarea societății.
Legea stabilește că este nevoie de multă atenție și prudență în exercitarea mandatului de administrator.
În același timp, Legea nr. 31/1990 prezintă și situații specifice de răspundere personală a administratorului societății.
Mai precis, administratorul răspunde personal pentru daunele care au rezultat pentru societate, în cazul în care are interese contrare intereselor societăţii într-o anumită operaţiune și nu îi înştiinţează pe ceilalţi administratori şi pe cenzori sau auditori interni.
Administratorul va avea de-a face cu legea în cazul în care ia parte la deliberările privitoare la această operaţiune fără să-i înștiințeze pe cei implicați.
Un alt detaliu important este că administratorii răspund faţă de societate pentru prejudiciile cauzate prin actele îndeplinite de directori sau de personalul încadrat, dacă dauna nu s-ar fi produs în cazul în care ei exercitau supravegherea impusă de îndatoririle funcţiei lor.
Mai mult, administratorii sunt personal răspunzători cu predecesorii lor imediaţi dacă au cunoștință despre anumite nereguli și nu le comunică.