Compania americană Franklin Templeton, câştigătorul licitaţiei pentru administrarea Fondului Proprietatea, ar putea investi în Dubai şi pe alte pieţe din Orientul Mijlociu, dacă preţurile coboară la un nivel „rezonabil”, a declarat directorul general al societăţii, Mark Mobius.

Dubaiul a intrat în atenţia investitorilor după ce compania de stat Dubai World a anunţat discuţii cu băncile pentru instituirea unui moratoriu la plata datoriilor.

„Da, am lua în calcul investiţii în Dubai şi Abu Dhabi, dacă preţurile ar coborî la un nivel considerat de noi rezonabil. Companiile din Dubai vor continua să funcţioneze şi vor prezenta oportunităţi bune pentru profit. Statutul Dubaiului de centru comercial şi turistic nu va dispărea”, a spus Mobius, potrivit portalului de ştiri economice MarketWatch.

Căderi pe bursă

Piaţa de capital din Dubai a înregistrat scăderi severe în ultimele zile, investitorii grăbindu-se să renunţe la acţiunile companiilor din emiratul arab din cauza temerilor privind datoriile.

Indicele pieţei financiare din Dubai a scăzut cu 6,1% marţi, după un declin de 5,1% la finele şedinţei de luni. Indicele general al bursei din Azbu Dhabi a coborât cu 3,4%.

„Problemele din Dubai au avut un anumit impact, mai ales în Asia şi Europa, deoarece mai multe bănci sunt expuse faţă de datoriile Dubaiului, iar mai multe companii internaţionale de construcţii au contracte în emirat. Cele mai multe pieţe şi-au revenit destul de rapid după ce a devenit clar că efectele negative asupra companiilor din afara regiunii Golfului Persic va fi limitat”, a spus Mobius.

Economiile emergente, plasamentele predilecte

La nivel mondial, însă, Mobius consideră că cele mai bune oportunităţi pentru investiţii sunt oferite de state cu economii emergente ca Brazilia, Rusia, China, India, Vietnam sau Nigeria.

În Orientul Mijlociu, şeful Franklin Templeton vede posibilităţi pentru investiţii în Qatar, Arabia Saudită, Oman, Egipt, Liban, Tunisia şi Iordania. Cele mai atractive domenii din aceste state sunt bănci, petrol şi gaze, petrochimie, utilităţi, telecomunicaţii şi logistică.

Compania americană Franklin Templeton Investments a câştigat licitaţia pentru administrarea Fondului Proprietatea, având o ofertă mai bună decât a concurentului din etapa finală, Morgan Stanley Investment Management.

SURSA:Mediafax