“Doar trei luni au trecut de la decizia băncii centrale americane de a cumpăra obligațiuni ipotecare în valoare de 40 miliarde de dolari în fiecare lună. Ultima ședință din acest an va aduce, conform estimărilor, o extindere masivă și nelimitată a programului de relaxare a politicii monetare”, spune Cristian Cochinţu, analist financiar Admiral Markets.
Renumitul program Quantitative Easing (QE) de stimulare a economiei va ajunge astăzi la episodul lV, sunt de părere 98% din analiștii intervievați de Bloomberg. Rezerva Federală finalizează în această lună operațiunile Twist, sau înlocuirea obligațiunilor pe termen scurt cu cele pe termen lung, ce au drept scop reducerea dobânzilor pe termen lung, dar care nu modifică balanța de plăți a instituției americane, ajunsă la 3 trilioane de dolari.
Președintele FED, B.Bernanke, a indicat recent măsuri adiționale de politică monetară în cazul în care perspectivele din piața muncii nu se îmbunătățesc. Analiștii companiei de brokeraj Admiral Markets enumeră 3 motive pentru care decizia de a extinde programul de la 40 la 85 de miliarde de dolari în fiecare lună prin achiziții de bonuri de trezorerie și implicit balanța de plăți cu aproximativ 1 trilion pe an este foarte probabilă: piața muncii nu a arătat îmbunătățiri substanțiale, creșterea economică în trimestrul lV nu este așteptată la nivelul trimestrului lll, iar vârful fiscal de la începutul anului pune în pericol revenirea economiei.
Pe de o parte, suportul necondiționat (QE) stimulează apetitul pentru risc și interesul speculativ al investitorilor prin devalorizarea dolarului. Pe de altă parte, economia americană și cea globală nu reacționează pozitiv la stimuli, însă renunțarea la printare și împrumuturi le aruncă din nou în recesiune.
Reacția piețelor la decizia de astăzi va dicta tonul pentru finalul anului și începutul lui 2013, afirmă specialiştii în domeniu. „Piețele financiare au devenit dependente de stimuli și speculează de câteva săptămâni o nouă intervenție. Dacă FED dezamăgește piețele, vom avea o reacție de aversiune, un declin de 10-15% al indicilor bursieri și un refugiu în dolari. O decizie așteptată provoacă o reacție limitată, cu perspective negative datorită avansului recent, iar dacă Bernanke surprinde prin agresivitate va genera un nou val de optimism și foarte probabil un avans temporar de câteva procente al burselor”, prognozează specialiștii în piața de capital ai companiei Admiral Markets.