"Fraza cheie a şedinţei BNR de luni a fost ‘gestionarea adecvată a lichidităţilor" în loc de ‘gestionarea fermă a lichidităţilor’. În a doua jumătate a anului trecut, leul a fost supus unor presiuni semnificative de depreciere (cotaţia a depăşit 4,6 lei pentru un euro). Banca Naţională a intervenit în piaţă, însă nu a folosit instrumentele clasice, dobânzile şi rezervele minime obligatorii (RMO), ci a redus lichiditatea prin limitarea unor operaţiuni interbancare (REPO), apărând astfel sintagma de ‘gestionarea fermă a lichidităţilor". Prin renunţarea la această sintagmă, BNR transmite pieţei că va pune la dispoziţie mai mulţi lei, lăsând cale liberă unor deprecieri modeste’, consideră analiştii Admiral Markets.

Aceştia estimează că, din cauza contextului economic şi climatului internaţional actual, la care se adaugă mesajul trimis de BNR, tendinţa generală pentru leu este de depreciere faţă de euro şi dolar.

"Cel mai probabil scenariu este că pe termen scurt nivelul cursului nu va scădea decât cel mult temporar sub pragul de 4,4, iar în lunile următoare cotaţia se va îndrepta spre nivelul de 4,5 lei/euro, însă maximele anului trecut (4,6 lei/euro) nu sunt probabile în prima parte a anului 2013", se arată într-un comunicat al Admiral Markets remis marţi AGERPRES.

Deocamdată interesul speculatorilor nu este resimţit, însă analiştii estimează că în perioada următoare pragul cheie de suport 4.4 va redeveni atractiv pentru cumpărători.

"Spre jumătatea anului trecut, când cursul a depăşit pentru prima dată în istorie pragul de rezistenţă al ultimilor ani – 4.4, şi leul s-a depreciat puternic, interesul speculatorilor faţă de cursului Eur/Ron a crescut semnificativ şi acest scenariu s-ar putea repeta şi în 2013", au apreciat specialiştii în piaţa valutară ai companiei Admiral Markets.