Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) va decide vineri în privinţa autorizării vaccinului Pfizer-BioNTech pentru tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani. Această informație a fost oferită de reprezentanţii acestei autorităţi de reglementare, citaţi de AFP. În cazul în care se va accepta această variantă, serul Pfizer va deveni primul vaccin autorizat de EMA pentru a fi administrat adolescenţilor din cele 27 de ţări al Uniunii Europene. Pentru moment, acest vaccin este autorizat doar pentru persoanele de peste 16 ani.
EMA va organiza vineri o conferinţă de presă pentru a prezenta „concluziile unei reuniuni extraordinare a comitetului său de evaluare a medicamentelor de uz uman (…) în legătură cu indicaţiile pediatrice ale vaccinului Comirnaty”, a anunţat agenţia într-un comunicat publicat miercuri.
Comirnaty este denumirea comercială a vaccinului anti-COVID-19. El este dezvoltat de gigantul farmaceutic american Pfizer în colaborare cu compania germană BioNTech.Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite a autorizat deja vaccinul Pfizer pentru adolescenţii din grupa de vârstă de 12-15 ani.
Anunțul făcut de șeful EMA
Emer Cooke, care ocupă funcţia de director executiv al EMA, a anunţat la începutul lunii mai că agenţia europeană, al cărei sediu se află la Amsterdam, urma să realizeze o evaluare accelerată a datelor transmise de dezvoltatorii vaccinului în vederea autorizării sale pentru grupa de vârstă de 12-15 ani. Rezultatele acelei evaluări erau aşteptate iniţial în luna iunie.
Emer Cooke a declarat pe 11 mai pentru mai multe cotidiane europene că EMA a primit datele de la Pfizer-BioNTech şi că agenţia – care aştepta totodată „datele studiilor clinice şi ale unui studiu desfăşurat în Canada” – prevedea „accelerarea” procedurii sale de evaluare.
De altfel, în urmă cu puțin timp s-au aflat date noi despre vaccinul anti-COVID de la Pfizer. Potrivit unui studiu, acesta ar ar putea fi eficient şi pentru copii. Informațiile s-au descoperit în baza acestei cercetări realizate de oamenii de ştiinţă de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston şi Harvard Medical School, SUA.
Sursă foto: Dreamstime