Săptămâna trecută, mai exact miercuri, 12 ianuarie, în jurul orei 17.30, un adolescent a fost lovit pe trecerea de pietoni din Giurgiu de o mașină care se deplasa în viteză. Șoferul a fugit de la locul accidentului fără să oprească, dar a fost prins mai târziu de către polițiști. Băiatul a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Giurgiu, cu răni multiple.
Poliția a deschis un dosar penal șoferului de 35 de ani care a comis accidentul și a părăsit locul faptei fără încuviințare. Știrea a apărut abia ieri, după ce Poliția Giurgiu a decis să dea un comunicat de presă, doar după ce povestea a început să circule pe rețelele de socializare.
Informația oferită de polițiști a fost una seacă, fără a intra în detaliile producerii accidentului, însă în spatele unui eveniment rutier, relativ banal, stă o poveste pe care v-o spune în exclusivitate Capital.
Victima accidentului este campion național la lupte greco-romane și membru al lotului național
Puștiul accidentat de un șofer inconștient pe o trecere de pietoni din Giurgiu se numește Marian Bălăceanu. Are 16 ani și este elev în clasa a XI-a la Școala profesională de ospătari-bucătari din cadrul Liceului “Ion Barbu” din oraș. Nu este neapărat cel mai bun din clasă, dar este apreciat ca fiind un copil disciplinat, silitor și care nu lipsește de la ore.
În schimb, în sport, Marian este printre cei mai buni, chiar în vârf. Este campion național la lupte greco-romane și component al lotului național de tineret al României la acest sport. Practică luptele de aproximativ 7 ani la clubul SCM Dunărea Giurgiu sub îndrumarea antrenorului Florin Antonescu. În ziua accidentului mergea, ca de obicei, la antrenament, însoțit de Iulian, fratele lui mai mic, tot luptător și alți doi colegi de echipă.
Marian, băiatul lovit de mașină, a salvat viața altor trei sportivi
Săptămâna trecută, în jurul orei 17.30, Marian și fratele său, Iulian, împreună cu alți doi băieți, au coborât din autobuz și au mers la trecerea de pietoni din zona numită “vechiul abator”, la intersecția bulevardelor 1 Decembrie cu Mihai Viteazu. Mergeau la antrenament, la sala de lupte din Complexul Sportiv “Marin Anastasovici”, care se află peste drum. S-au uitat în stânga, în dreapta, după care au început traversarea, în șir indian. Marian era ultimul.
Deodată, de nicăieri, a apărut o mașină în viteză. Marian a realizat că șoferul fie nu i-a văzut, fie este un inconștient teribilist. Într-o fracțiune de secundă a reacționat. I-a împins cu forță pe ceilalți trei băieți spre trotuar, salvându-i din fața mașinii. Însă el nu a avut la fel de mult noroc. A fost lovit în plin și aruncat câțiva metri în aer. Doar experiența de sportiv a făcut ca vătămările suferite să fie limitate. S-a ales cu două coaste rupte, trei fisurate, capul spart și gamba piciorului drept zdrelită.
A rămas întins pe asfalt, în timp ce șoferul vinovat de accident a trecut mai departe, fără măcar să schițeze un gest. Ceilalți trei băieți l-au sunat pe antrenorul Florin Antonescu care, în două minute, a ajuns la locul accidentului. A sunat la 112 și a început să-i acorde primul ajutor elevului său. I-a sfâșiat pantalonii pentru a vedea cât de gravă e rana de la picior. Apoi a venit Salvarea, în câteva minute. Marian a fost dus la Spitalul Județean de Urgență Giurgiu, unde se află și azi.
Părăsit de mamă, neglijat de tată, crescut de bunici
Marian și fratele său mai mic, Iulian, nu au avut parte de o familie adevărată. Mama lor i-a părăsit și a plecat cu un bărbat, altul decât tatăl lor. Tatăl muncește cu ziua sau cu săptămâna. De cele mai multe ori pleacă de luni și se întoarce vineri. Iar când se întoarce, cea mai mare parte a banilor câștigați îi dă pe băutură.
Cei doi frați locuiesc într-o casă sărăcăcioasă, cu două camere, a bunicilor din partea tatălui. Casa este atât de șubreda, încât dacă vreunul dintre băieți se lovește mai tare de perete, e foarte posibil ca întreaga casă să se dărâme. Șansa acestor copii a fost sportul de performanță și în mod special antrenorul Florin Antonescu.
Copiii de la casa de copii, multiplu medaliați sub îndrumarea antrenorului voluntar
Florin Antonescu are 56 de ani și este antrenor de lupte greco-romane, sport olimpic. El antrenează echipa de lupte a clubului SCM Dunărea Giurgiu de peste 10 ani. De fapt, el a înființat secția de lupte din oraș. Ca fost sportiv de performanță, luptător de top, a considerat că e rușinos să nu existe o secție de lupte în orașul în care trăiește. Florin Antonescu antrenează copiii de luni până vineri, pe bază de voluntariat. Adică nu este plătit pentru asta, ci o face din pasiune.
Are un lot de 38 de sportivi, fete și băieți. Majoritatea provin din familii dezorganizate sau din casele de copii. I-a selectat și le-a oferit o șansă, de a se afirma în viață prin sport. Majoritatea copiilor din lot sunt multiplu medaliați la concursurile naționale sau regionale, la diferitele categori. Câțiva, precum Marian, fac parte chiar din lotul național de juniori și tineret.
Cu toate că există performanță de necontestat, ajutorul primit este sporadic. La un moment dat, copiii medaliați au primit un premiu de 750 de lei de la Consiliul Județean Giurgiu și cam atât. Sportivii care încă sunt în grija DGAPCS Giurgiu, adică în căminele de copii sau la asistenți maternali, se descurcă mai bine deoarece au hrana asigurată. Ceilalți se descurcă cum pot, iar cel mai greu le este celor din familiile dezorganizate, așa cum sunt Marian și Iulian Bălăceanu.
Pe ei îi ajută antrenorul Florin Antonescu. Acesta le cumpără din banii proprii inclusiv suplimentele alimentare și medicamentele necesare. Le cumpără ce găsește la farmacie, nu ceva special așa cum primesc sportivii profesioniști. Dar cu toate greutățile și neajunsurile, copiii fac performanță la SCM Dunărea Giurgiu.
După o săptămână de la accident, Parchetul Giurgiu nu a deschis încă dosar penal iar autorul nu a fost să-și vadă victima în spital
Șoferul care a produs accidentul este un bărbat de 35 de ani din Giurgiu, conform comunicatului oficial al Poliției. El a fugit de la locul accidentului însă a fost identificat de polițiști după aproximativ o oră și jumătate de la comiterea accidentului. Mașina, un VW Sharan cu numărul de înmatriculare GR74DOV, a fost găsită pe o stradă din oraș. Imediat a fost găsit și autorul. Acesta și-a justificat gestul prin faptul că poartă ochelari cu dioptrii foarte mari și nu i-a văzut pe băieți, cu toate că trecere de pietoni este semnalizată corespunzător.
Mai susține că după ce a realizat ce a făcut a ales să fugă, de frică. Acum regretă. Cu toate regretele, el nu a fost capabil să îl viziteze pe Marian la spital sau să ia legătura cu familia acestuia și să încerce să le ofere un minim ajutor. Polițiștii au întocmit un dosar pentru vătămare corporală din culpă și pentru părăsirea locului accidentului fără încuviințare. Pedeapsa maximă ar putea să fie 7 ani de închisoare. Însă pronunțarea sentinței este ultima dintr-un întreg lanț juridic și aparține judecătorilor.
Până atunci, este treaba procurorilor și a polițiștilor să-și facă datoria. Cu toate că a trecut o săptămână de la accident, polițiștii nu au luat încă declarații de la partea vătămată sau de la martori. Conform declarației dată în exclusivitate pentru Capital, comisarul șef Cristian Șuță, șef serviciu Cabinet al IPJ Giurgiu, procurorii au programat polițistul de caz abia pentru ziua de mâine, 20 ianuarie, în vederea acordării de număr unic de dosar și de studiere a probelor adunate până acum în vederea stabilirii planului de urmărire penală. Este mai mult decât ciudat faptul că un dosar penal este deschis la mai mult de o săptămână de la comiterea faptei, cu toate că există atât victima cât și autorul accidentului.
Între timp Marian Bălăceanu, puștiul care s-a sacrificat pentru a-și salva fratele și alți doi colegi de la un posibil accident grav, este pregătit pentru externare. Conform Dr. David Edelstein, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Giurgiu, băiatul se simte bine și recuperarea merge bine. Nu a fost necesară intervenția chirurgicală, însă traumele fizice există și îi afectează viața sportivă. Conform informațiilor noastre, managementul spitalului a dorit să-l externeze pe adolescent încă de vineri, dar intervenția unor medici care îl aveau în observație a făcut ca Marian să mai rămână în spital.
Acesta îi mulțumește în mod special doctorului Dinu Jr., fiul celebrului chirurg giurgiuvean Nicolae Dinu. Acesta s-a luptat ca Marian să mai rămână în spital pentru investigații suplimentare, fiind vorba și despre situația materială precară a băiatului, care este puțin probabil să fie corect îngrijit acasă. Pentru că greul abia acum începe pentru sportivul de performanță Marian Bălăceanu, dacă acesta va dori să își continue activitatea sportivă. Recuperarea este cea mai grea și costisitoare etapă pentru un sportiv de performanță, iar revenirea pe salteaua de lupte ar putea fi un vis imposibil pentru Marian fără susținerea materială.