Aderarea la zona euro ar putea însemna pentru România atât o oportunitate de consolidare a economiei, cât şi un şoc pentru consumatori. Dacă BNR va acţiona precaut, ţinând cont de experienţele de aderare – atât cele pozitive, cât şi cele negative – ale altor ţări, atunci România ar putea avea de câştigat în urma adoptării monedei unice, conform unei analize efectuate de X-Trade Brokers.

„Dacă noua conducere BNR va studia cu atenţie atât greşelile, cât şi reuşitele diferitelor ţări la introducerea monedei unice şi va aplica măsurile cele mai potrivite, atunci România va putea cunoaşte un nou „boom” economic,” a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers. Safta e de părere că relansarea economică a României nu se va face resimţită înainte de 2012, iar aderarea României la moneda Euro în 2014-2015 ar putea augmenta creşterea economiei.

Preţurile nu se vor mări semnificativ

În momentul aderării la zona euro producătorii nu vor putea – adăpostiţi de aderarea la moneda unică – să mărească preţurile fără ca aceste creşteri să rămână neobservate. Acest lucru se datorează faptului că deja majoritatea facturilor, precum şi unele bunuri, se calculează deja în euro.

„Cel mai probabil preţurile cotidiene vor creşte înaintea introducerii monedei europene, pentru ca măsura să nu poată fi atribuită acestui proces. Pentru companiile româneşti însă, în mod special pentru industria producătoare şi exportatoare, introducerea monedei europene va aduce avantaje mari, deoarece pierderile, rezultate din vânzarea şi cumpărarea valutei, vor dispare,” a delcarat Safta.

Unele ţări, precum Germania, au fost iniţial afectate negatiov de aderarea la moeda unică. Producătorii germani şi comercianţii au „rotunjit” preţurile după aderare, rata de schimb oficială fiind de 1,95 mărci pentru un euro. Majorarea preţurilor a dus în Germania la scăderea consumului.

Ţările ale căror monede aveau un rol mai redus pe plan modial, precum Irlanda, Luxemburg sau Austria, au înregistrat creşteri economice semnificative în urma adoptării monedei unice. Potrivit analiştlor de la X-Trade Brokers, România are mari şanse de a profita de pe urma introducerii monedei Europene.