Mulți oameni spun că adorm seara cu televizorul aprins. De fapt, unii susțin că nu ar putea pune geană pe geană fără să se uite la televizor, fie că urmăresc un film, fie meciul echipei preferate.
Dacă vă numărați printre cei care au acest obicei, s-ar putea să vă întrebați dacă este bun sau, din contră, s-ar putea să vă afecteze somnul.
Așa cum arată toate studiile, dispozitivele ne pot perturba ciclurile naturale de somn și ne pot ține treji mai mult decât am dori. Deci, ce ar trebui să știm când adormim cu ochii ațintiți în televizor?
De ce unii oameni pot adormi cu televizorul pornit?
Televizorul înseamnă zgomot, lumină, imagine, iar oamenii au nevoie de liniște pentru a adormi. Și totuși, de ce unii oameni se simt bine, relaxați, și nu au probleme să adoarmă, deși stau cu televizorul aprins, urmărind un serial?
Psihologul Aric Prather, care tratează insomnia, a declarat pentru Yahoo Life că nu este clar de ce unii oameni pot adormi cu televizorul pornit, în timp ce alții nu.
Potrivit acestuia, creierul uman poate limita procesarea senzorială care ne permite să dormim, chiar dacă există un zgomot în fundal.
„Unii oameni sunt mai sensibili decât alții, iar unii stimuli sunt mai alerți”, explică Prather.
Molly Atwood, profesor asistent de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Johns Hopkins, a declarat că motivul pentru care majoritatea oamenilor se simte foarte bine cu televizorul aprins este că aparatul oferă un zgomot de fundal, care le permite să se calmeze sau se distragă de la tot felul de gânduri.
Dacă mintea cuiva este prea activă, spune Atwood, atunci nu va adormi prea ușor.
Televizorul poate distrage atenția de la orice gânduri anxioase?
Televizorul poate permite oamenilor să se concentreze pe altceva, astfel încât să evite gândurile care îi țin treji.
„Se simt mai relaxați și adorm mai ușor”, explică ea.
Nicole Carmona, expert la Stanford Sleep Health and Insomnia, spune că anumiți oameni „se luptă cu anxietatea” atunci când e timpul să adoarmă, presiunea fiind mult prea mare. „În aceste circumstanțe, televizorul poate distrage atenția de la orice gânduri anxioase pe care le-ar putea avea”, spune ea.
E bine să adormi cu televizorul pornit?
Dr. Meena Khan, de la Universitatea de Stat din Ohio, spune că, dacă cineva are un somn prost, de vină ar putea fi televizorul.
„Statul în fața televizorului poate întârzia mersul la culcare, mai ales dacă persoana care urmărește este captivată de programul difuzat”, spune ea.
Cei care se luptă cu insomnia vor să se asigure că creierul lor asociază patul cu somnul, așa că nu vor să rămână treji, uitându-se la televizor.
În timp ce corpurile noastre au un sistem pentru a filtra sunetele în timp ce dormim, nu pot elimina tot zgomotul. Modificările extreme ale volumului sau ale luminii, cum ar fi o explozie, ne pot face să ne trezim, perturbându-ne somnul.
Ceea ce vizionați înainte de culcare poate afecta somnul, spune Carmona. Un program emoțional te poate face să te simți mai treaz și mai implicat, împiedicându-te să te relaxezi suficient pentru a adormi.
Carmona spune că trebuie să evitați emisiunile, filmele sau programele de știri care „cresc sentimentele de frică, anxietate, tensiune sau furie, aproape de ora de culcare”.
A adormi cu televizorul pornit în fiecare noapte poate semnala că există ceva care te împiedică să dormi în mod natural. „Dacă aveți dificultăți și simțiți că televizorul este singura opțiune pentru a dormi, discutați cu un specialist în somn pentru a găsi metode de a gestiona anxietatea și a vă liniști mintea”, explică Atwood.