Adormirea Maicii Domnului, 15 august. Se spune sau nu La mulți ani de Sfânta Maria
Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox și se aniversează, în fiecare an, pe data de 15 august. Mulți români se întreabă, însă, dacă este indicat ca în această zi, de Sfânta Maria Mare, este indicat să urăm La mulți ani.
Un număr impresionant de români se aniversează de Sfânta Maria. Peste două milioane de persoane poartă nume derivate din Sfânta Maria. Această sărbătoare sfântă este marcată în calendarul ortodox atât pe data de 15 august cât și pe 8 septembrie.
Este indicat să spunem La mulți ani pe 15 august?
Numeroase voci susțin că pe 15 august este Adormirea Maicii Domnului și că nu este indicat să spunem La mulți ani. Explicația lor este legată de faptul că vorbim de trecerea în neființă a Fecioarei Maria. Din acest motiv, unii consideră a fi mare păcat dacă spui La mulți ani celor care poartă numele Sfintei Marii, deoarece în această zi este indicat să fie pomeniți doar morții.
Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă a explicat că nu este nimic greșit dacă doreșți să le urezi La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfintei Fecioare. Adormirea Maicii Domnului este mutare la Viață, după cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci trebuie să fie una plină de bucurie.
Adormirea Maicii Domnului este mutare la Viață
După credința Sfintei Biserici, la Adormirea Maicii Domnului, trupul ei n-a cunoscut putrezirea, care vine după moarte, nici n-a rămas în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu și proslăvit, a fost mutată, cu trup cu tot la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri. Dar, spre deosebire de Mântuitor, ea a fost dusă la ceruri de îngeri, nu prin puterea ei, ca Mântuitorul. Și de acolo se roagă de-a pururi pentru noi.
Se spune că în ziua Adormirii, îngerii şi sfinţii au umplut împrejurimile de lumină. Apostolul Toma a mers după trei zile la mormânt și l-a găsit gol. Se spune că Fiul Ei a ridicat-o la cer, de-a dreapta Lui, ca Împărăteasă.
Peste 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica de Sfânta Maria
Adormirea Maicii Domnului reprezintă ziua în care se face trecerea de la vară la toamnă. Tot pe 15 august, marinarii sărbătoresc Ziua Marinei. Este considerat că Sfânta Maria îi ocrotește pe marinari. Ziua de 15 august a devenit zi liberă pentru angajații din România din 2009. Sărbătoare legala și zi nelucrătoare este și în alte zece țări europene – Franța, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia sau în unele landuri din Germania.
În România, aproximativ 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica de Sfânta Maria. Aproximativ 1,8 milioane dintre aceştia sunt femei care poartă numele de Maria. Alte nume care îşi sărbătoresc onomastica astăzi sunt Mariana, Marinela, Marian, Marin, Mioara, Mărioara, Mara sau Mimi.