În mai bine de un sfert de secol, Medici's a devenit unul dintre principalii jucători de pe piața privată de sănătate din Banat. Ceea ce i-a ajutat să crească și să fie aproape de oameni și de comunitate au fost valorile lor, care au fost foarte apropiate de însăși valorile Timișoarei și ale Banatului.
”Medici’s este o creație a Timișoarei și va rămâne amprentată adânc în identitatea orașului. Grija față de Om, excelența în profesie, inovația și creativitatea, respectarea angajamentelor asumate, întregesc „Codul celor 4 valori Medici’s”. Sunt valori desprinse atât din istoria latină a regiunii, cât din cea germanică, wikipedia definindu-le ca „efect Medici” și „efect Habsburg””, spune Adrian Bădescu.
La 25 de ani de la deschiderea primei clinici Medici’s, Narcisa și Adrian Bădescu au ales în toamna anului 2022 să vândă pachetul majoritar de acțiuni al grupului. Nu dorința de a se retrage din antreprenoriat a fost motorul principal al acestei mișcări, ci mai degrabă nevoia de finanțare pentru finalizarea unui spital privat în Timișoara.
Iar un grup mare din domeniul medical avea acea forță financiară. Așa a apărut în scenă grupul MedLife. Pentru Adrian Bădescu au contat și aici valorile. Dorin Preda, directorul executiv MedLife, a declarat public că ”actul medical nu are ca scop principal profitul financiar, ci sănătatea pacientului”. O declarație care vine mănușă pe valorile familie Bădescu.
Nu prețul a fost hotărâtor în alegerea MedLife
”A fost o negociere one-to-one pe care am avut-o doar cu grupul MedLife. Cunoșteam foarte bine piața medicală din România și pe toți marii jucători, care ne-au „curtat” începând din 2010. Dacă am fi dorit să obținem un preț cât mai mare pe acțiunile Medici’s am fi organizat o licitație între marii jucători, așa cum s-a întâmplat la vânzarea altor businessuri medicale din România. Nu prețul a fost însă argumentul major care ne-a determinat să facem acest pas și, ținând cont de proiectele și aspirațiile noastre, am considerat că putem sta la masă doar cu MedLife”, spune Adrian Bădescu.
Primul proiect pe care îl va finanța MedLife în noul grup format este deschiderea unui spital privat de peste 6.200 de mp în centrul orașului Timișoara. Familia Bădescu a finalizat construcția clădirii, iar MedLife a bugetat 20 de milioane de euro pentru dotarea spitalului. Spitalul, care va fi deschis în acest an, va avea 10 săli de intervenții chirurgicale și peste 100 de paturi.
”Timișoara poate avea șansa de a deveni o foarte importantă platformă privată de sănătate nu doar din România, ci din estul Europei. Privim acest lucru fără nici o umbră de aroganță sau egoism, bucurându-ne dacă și competitorii noștri vor continua să investească în Timișoara. Acest lucru va fi benefic pentru oraș, pentru regiune și pentru comunitate”, explică medicul Bădescu.
Adrian Bădescu rămâne la conducerea grupului MedLife Medici’s
Tot el ne dezvăluie și un alt motiv pentru care a ales MedLife pentru parteneriat. Unul dintre motive este reprezentat de faptul că grupul nu și-a pierdut spiritul antreprenorial, descriindu-i pe frații Mihai și Nini Marcu ca fiind ”antreprenori autentici și foarte umani”.
Scriam la începutul acestei pagini că nu dorința soților Bădescu de a se retrage din afaceri a fost motorul acestei acțiuni. Dimpotrivă, faptul că MedLife le-a permis să rămână în compania pe care au fondat-o a jucat un rol esențial.
”MedLife nu a dorit niciodată să excludă complet din business un antreprenor afiliat grupului, cumpărându-i 100% din acțiuni, așa cum se întâmplă în alte rețele. Iar noi ne-am dorit să rămânem pe termen lung, ca acționari în business, implicându-ne în administrare și în proiectele de viitor. Este mai important să ai o felie dintr-un pepene, decât o nucă de unul singur”, mărturisește Adrian Bădescu.
Medicul antreprenor spune că a garantat noilor acționari majoritari că va mai rămâne pentru o perioadă cuprinsă între trei și cinci ani la conducerea grupului MedLife Medici’s.
Cel mai mare grup medical privat din țară
MedLife este cel mai mare grup medical privat din România. Este o companie românească cu o cifră de afaceri de peste 400 de milioane de euro (peste două miliarde de lei), deținând cea mai puternică rețea de diagnostic și tratament din țară, cu 700 de locații proprii și partenere la nivel național.
Peste 5,5 milioane de pacienți unici au apelat până acum la servicii de prevenție, wellness, tratament și spitalizare în unitățile proprii MedLife, iar peste 800.000 de angajați beneficiază de abonamente de servicii medicale prin intermediul MedLife.
”După mai bine de un an de la integrarea Medici’s în grup, putem spune că nu avem regrete și că, până în prezent, MedLife și-a onorat toate promisiunile”, ne spune Adrian Bădescu.
De curând, grupul a mai finalizat o investiție: clinica Medici’s Iulius Town. În ea funcționează unul dintre cele mai premium „Centre de excelență de medicina familiei” din țară, împreună cu o cameră de gardă și o platformă de telemedicină.
”Este un concept complet nou. Sprijinim medicii de familie să își practice cu demnitate și responsabilitate profesia, mărindu-și expertiza în investigații precum ecografia, electrocardiograma, chimia uscată etc., astfel încât să nu mai fie simpli „dispeceri cu stetoscop”, ci medici cu putere diagnostică ridicată. Aparatura medicală a centrului va beneficia de asistență AI (inteligență artificială) și conectivitate online în real-time la platforma digitală MedLife”, spune medicul.
Sfaturi de la un antreprenor de succes
Antreprenorul bănățean are și un sfat pentru cei aflați la început de drum: întotdeauna să aveți o relație corectă cu statul. Evaziunea fiscală și munca la negru te poate duce în situația să nu poți face un exit de succes dintr-o companie pe care ai fondat-o.
Și dă propriul exemplu din tranzacția cu MedLife: ”Acest lucru a contat la evaluarea Medici’s atunci când s-a făcut tranzacția cu MedLife. Valoarea unei firme este multiplu de EBITDA (reprezentând: profit + taxe și impozite + dobânzi + depreciere și amortizare). La vânzarea unei companii, valoarea acesteia este dată și de multiplul taxelor și impozitelor pe care le plătește, nu doar de valoarea profitului. Dacă faci evaziune și nu plătești taxe și impozite, valoarea companiei nu există și nu ai ce vinde. Sfătuiesc orice antreprenor care intenționează să își deschidă un business să trateze statul ca pe un asociat și să își plătească toate taxele și impozitele în mod corect. Dacă nu creezi probleme statului, nu îți va crea nici el ție”.
Medici’s se adaptează unui deceniu care va schimba medicina
Ne apropiem de finalul acestui interviu și apare o întrebare clasică: ce urmează? Pentru familia Bădescu, pentru MedLife Medici’s. Ambițiile rămân la fel de mari. Medicul Adrian Bădescu spune că domeniul medical va suporta transformări atât de spectaculoase încât va fi de nerecunoscut pentru noi, cei de azi, la finalul următorului deceniu.
”Schimbările majore din societate, tehnologie și economie vor impacta serviciile de sănătate în următorul deceniu: munca independentă, contractorii dependenți, munca digitală și remote. Persoanele tinere cu muncă temporară și nesigură au cu 29 % mai multe șanse de a experimenta probleme de sănătate mintală față de cele cu locuri de muncă permanente. Tehnologia digitală, inteligența artificială, telemedicina, aplicațiile mobile și deviceurile medicale pentru investigații remote (GP at Hand) împreună cu noile realități ale culturii muncii, remodelează profund domeniul sănătății”, explică CEO-ul grupului MedLife Medici’s.
Crește importanța medicilor de familie
Spune că va crește importanța medicilor de familie și a celor de sănătate ocupațională, așa numiții ”gatekeepers”. Vestea bună este că digitalizarea va face accesul la ei tot mai facil, prin comoditatea, ieftinirea și viteza soluțiilor digitale care vor deveni tot mai convingătoare.
”Dacă în acest moment sistemele și chiar rețelele încep să devină depășite și prăfuite, lumea medicală se îndreaptă către health-hub-uri. Pacienții vor fi tot mai interconectați la platformele digitale de sănătate cu medicii din prima linie de accesibilitate, aceștia la rândul lor vor primi un suport tot mai mare din partea AI și a medicilor din a doua linie (de ambulator) sau a treia linie (de spital)”, transmite Adrian Bădescu.
Practic, serviciile de sănătate umană, așa cum le cunoaștem azi, vor fi de nerecunoscut în mai puțin de zece ani. ”Aceasta este direcția spre care ne îndreptăm și am credința că MedLife va fi vârful de lance al acestei schimbări în România și în Europa de Est, iar Medici’s va contribui cu siguranță la această schimbare în Timișoara și în Banat”, concluzionează fondatorul celei mai importante rețele private de sănătate din Banat.
”Rigoare germană în dichis bănățean”
Medici’s este un exemplu relevant de companie cu identitate și vibe specific Banatului, ducând cu ea valorile acestei regiuni, aflată la intersecția dintre rigoarea germană, a secolelor de administrație habsburgică, cu creativitatea, căldura și emoția freamătului latin, profund românesc.
Sau, cum se mai spune în zonă, ”Rigoare germană în dichis bănățean”. Compania a fost fondată în anii 1993-1997 și a crescut „nemțește”, pas cu pas, traversând mai mult de un sfert de veac, în care s-a confruntat cu numeroase provocări. Privind pe graficele financiare ale grupului de clinici și laboratoare, creșterea este perfect liniară timp de un sfert de veac, trasată parcă în excel, fără turbulențe, fără perioade de scădere marcantă și fără perioade de pierdere, creând o bază de colaborare stabilă, sănătoasă și corectă cu toți partenerii și clienții săi.
Graficele amintesc parcă de declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu: „Este mult mai bine să ai o creştere economică constantă, de 3-4-5%, decât salturi, care apoi pot fi urmate de o scădere a creşterii economice. Exact cum este la bursă atunci când companiile îşi anunţă trimestrial rezultatele financiare. Dacă ai o creştere medie, dar sigură, analiştii îţi dau un rating mai bun, te apreciază mai bine şi au o percepţie mai bună despre tine, decât dacă livrezi supraperfomanţă urmată de scădere”.
”În mod similar, la o altă dimensiune și pe un alt continent, Jack Welch, legendarul CEO al General Electric, a fost declarat cel mai mare manager al Americii secolului trecut pentru că, în cei 20 de ani în care a condus compania, a dat pieţelor rezultatele pe care a spus că le livrează, chiar dacă acestea păreau modeste şi mediocre, dar respectându-și întotdeauna angajamentele, motiv pentru care pieţele l-au iubit şi au pompat în preţul acţiunilor GE”, ne spune în încheiere Adrian Bădescu.
Implicarea în viața Timișoarei
Ca orice antreprenor serios, Adrian Bădescu este implicat și în viața cetății. În cazul acesta, vorbim despre Timișoara, un oraș cosmopolit, multicultural și multietnic.
”Atât eu, familia mea, cât și Medici’s suntem foarte implicați în comunitatea locală. Iubim Timișoara, cultura, valorile și istoria ei și ne considerăm parte organică a acestei comunități, sprijinind necondiționat orașul și regiunea”, spune Adrian Bădescu.
Cred că merită aici enumerate câteva dintre proiectele în care s-a implicat familia Bădescu de-a lungul timpului. Fondatorii Medici’s au fost implicați în proiectele clubului Rotary până în urmă cu câțiva ani. Sunt demersuri care au schimbat fața orașului Timișoara.
Dacă, în prezent, orașul și județul au cei mai mulți km de piste de biciclete, iar bicicleta a devenit un mijloc „nice” de plimbare în oraș sau dacă malurile canalului Bega au devenit un atractiv loc de promenadă al orașului, acest lucru se datorează proiectelor inițiate de Rotary Club Timișoara. Trebuie specificat faptul că Adrian Bădescu a deținut președinția clubului Rotary Timișoara între 2017 și 2018, iar copiii săi au fost implicați în proiectele cluburilor Interact, Rotaract și ale altor ONG-uri locale.
Un alt proiect în care a fost implicat Adrian Bădescu a fost dedicat mediului de afaceri local.
”Timp de cinci ani am fost managerul de proiect al celui mai important eveniment de promovare a excelenței din vestul României, Gala Excelenței Bănățene, organizat cu suportul celor patru universități de prestigiu din Timișoara (UVT, UPT, UMF și USAMVB), al Academiei Române, al MLNR și al Asociației Timisensis”, spune medicul antreprenor.
Diplomație economică
Omul de afaceri este implicat și ȋn diplomație, diplomație economică mai exact. În urmă cu câțiva ani, a fost numit Consul Onorific al Statelor Unite Mexicane la Timișoara, funcție pe care o deține și în prezent. A fondat North-American Economic Club Timișoara, al cărui președinte este pe mandatul 2023-2024.
Este o organizație care susține cultura și valorile occidentale și nord americane și investițiile nord americane în regiunea de vest a țării. ”Sunt implicat activ în parteneriatele create între mediul universitar și mediul de business local, fiind președintele 2023-2024 al Grupului Partenerilor Strategici din UVT și membru al Consiliului de Consultanță Antreprenorială din UMF„Victor Babeș” din Timișoara”, ne explică medicul.
În ceea ce privește rețeaua de clinici pe care a fondat-o, spune că în anii pandemiei aceasta s-a implicat în zeci de acțiuni caritabile. Este motivul pentru care a primit o dublă distincție: Premiul «Sever Bocu» pentru implicare civică și socială (Gala UVT, 2020) și Excelența în responsabilitate socială și implicare în comunitate (Gala CCIAT, 2020).
”Iubim să vedem oameni fericiți”
”Medici’s s-a implicat permanent în promovarea unei vieți sănătoase prin sute de acțiuni gratuite de educație de sănătate, organizate în companii și în comunitate. În 2019 a organizat acțiunea „Bike to work”, cu peste 100.000 de interacțiuni”, explică Adrian Bădescu.
Evenimentul a fost inițiat de Fundația Medici’s, cu suportul și implicarea a 80 de companii din Timiș, inclusiv a trei Consulate Onorifice. Proiectul a avut ca scop promovarea mersului pe bicicletă către și de la locurile de muncă. În cele patru zile de eveniment, peste 800 de persoane au participat, iar interacțiunile din mediul online au depășit 100.000.
”Niciodată nu poate exista vreun motiv suficient de serios pentru a rămâne nepăsători la ce se întâmplă în jurul nostru. Iar atunci când îți este cel mai greu, este cel mai potrivit moment pentru a-i ajuta pe cei din jur. Ȋn MedLife, Medici’s și Brol, iubim să vedem oameni fericiți, iar asta ne face medici buni”, spune în încheiere medicul Adrian Bădescu.
În primul episod al acestei serii am scris despre începuturile clinicilor Medici’s. Dacă vreți să aflați care au fost cele mai importante provocări la mijlocul anilor 90 pentru fondatorii celei mai importante rețele medicale private din Banat puteți citi AICI.
În al doilea episod am explicat cum a ajuns Medici’s să fie cea mai importantă rețea medicală privată din Banat. Despre secretul succesului ne-a vorbit medicul Adrian Bădescu, unul dintre fondatorii clinicii. Materialul poate fi citit AICI.