Sistemul medical de stat este probabil cel mai afectat de reminiscențele rețelei PCR (pile, cunoștințe, relații), una dintre cele mai vechi boli ale societății ȋn care trăim. Pentru că vorbim despre situații pe viață și pe moarte, în acest domeniu încă mai funcționează obiceiul banilor ȋn plic. Din fericire, din ce în ce mai puțin. Motivul este unul cât se poate de simplu: apariția concurenței din partea medicinei private.
Privit ca prohibitiv de unii dintre concetățeni, sistemul medical privat are marele avantaj al costurilor la vedere și al dedicării pentru fiecare pacient. Pentru că funcționează într-o piață liberă, fiecare om mulțumit sau nemulțumit influențează afacerea. Prima clinică privată a apărut în România abia în 1995, la aproape șase ani de la Revoluție.
Doi ani mai târziu, a apărut Medici’s, prima clinică privată din Banat, fondată de soții Narcisa și Adrian Bădescu și de Teodora Dinulescu. Doi dintre ei sunt medici, doar Narcisa Bădescu are altă specializare: inginer. Acum, Medici’s reprezintă cea mai puternică rețea privată de sănătate din Banat.
Mai corect spus, grupul MedLife Medici’s. Din toamna anului 2022, soții Bădescu au vândut pachetul majoritar către MedLife. Cu toate acestea, Adrian Bădescu a rămas CEO al noului grup. În numărul din această lună al revistei Capital vă voi spune povestea și planurile de viitor ale MedLife Medici’s.
”Nu furtuna scufundă corabia, ci momentul când căpitanul o ia razna”
Timișoara. Ce vă spune acest oraș? Probabil pentru marea majoritatea a românilor este sinonim cu declanșarea Revoluției române și debutul drumului către o economie liberă. Oricât ne-ar arăta sondajele că mulți români îl regretă pe Ceaușescu, realitatea este că trăim mult mai bine decât în urmă cu 35 de ani. Acele regrete din sondaje au mai degrabă o valoare filosofică. Oamenii își regretă cel mai probabil propria tinerețe, nu un stil de viață.
Astăzi, Timișul, cu motor economic Timișoara, este a doua cea mai dezvoltată zonă economică a țării după București. Regiunea este al doilea cel mai important magnet pentru investițiile străine în România, cu un procent de 11% din total. Asta în condițiile în care aproape jumătate din investițiile străine merg către zona București-Ilfov. Dar în acest număr nu despre investiții străine vorbim, ci despre un demers antreprenorial sută la sută românesc: rețeaua de clinici Medici’s, redenumite din toamna anului 2022 MedLife Medici’s.
Începuturile Medici’s
În acest moment, reprezintă cea mai mare rețea privată de sănătate din Banat, dar am fost curios să aflu pentru voi și despre începuturile acestui proiect. Am stat de vorbă cu Adrian Bădescu, CEO-ul grupului MedLife Medici’s și unul dintre fondatori. Este medic de profesie și a fondat prima clinică privată din Timișoara alătură de soția sa, Narcisa, și de un alt medic, Teodora Dinulescu. Soția este inginer de profesie, dar a avut un rol hotărâtor în destinul rețelei: este cea care a ales numele de Medici’s. Prima clinică au deschis-o în 1997 la Timișoara. Firma exista din 1993.
”În urmă cu 25 de ani, lucrurile erau simple. Pe atunci doream doar să ne facem profesia, într-un alt mod și la alte standarde decât cele oferite de sistemul de stat. Medicina privată era aproape ca inexistentă atunci și era o aventură și un act de curaj să mergi pe acest drum. Familia și prietenii ne-au recomandat să nu o facem, considerând că este o greșeală și că vom muri de foame. Cu toate acestea am pornit la drum în trei, alături de soția mea și de Teodora, o asociată care ne-a fost alături 18 ani”, îmi spune Adrian Bădescu.
Cei trei asociați nu au murit de foame, dar au avut ani plini de provocări. Bădescu povestește că a avut perioade în care și-a luat un job suplimentar pentru a-și putea susține noua afacere. Și nu numai el, ci și soția și celălalt asociat. Trebuie specificat că Narcisa, soția sa, este director administrativ al Medici’s.
Debut de antreprenor: menajer și zugrav
Fondatorii clinicii au făcut la început de la muncă de recepție, distribuție de fluturași în blocuri până la curățenie și chiar zugrăvit. Apare o curiozitate: pentru trei oameni cu studii superioare, la finalul anilor ’90, nu erau ușor sub demnitatea lor aceste acțiuni? Îmi răspunde foarte sigur pe el: ”Am considerat întotdeauna că a munci, în mod susținut, corect și responsabil nu este o rușine, ci un privilegiu. Cu acest spirit au crescut și copiii noștri, care au muncit cu noi în business și au învățat că banii nu vin de nicăieri”.
Mai există un element important legat de începuturi: teama. Cu atât mai mult cu cât Adrian Bădescu dăduse faliment într-o afacere în care fusese implicat la începutul anilor ’90 și abandonase alta. ”Am trăit cu teama că fie nu primim credit de la bancă, fie nu putem returna, lună de lună, creditul obținut. Au fost momente când am crezut că nu vom mai avea cu cine lucra din cauza lipsei de personal. Nici un an nu a fost identic cu următorul”, explică CEO-ul MedLife Medici’s.
Problema sistemului de stat
O altă provocare pentru tinerii antreprenori aflați la început de drum a fost reprezentată de sistemul medical de stat. Principala problemă, ne-a explicat Adrian Bădescu: ”Am avut parte de o competiție extrem de dură, în special din partea sectorului public, prin toleranța acestuia față de șpagă și lipsa de criterii de performanță aplicate propriului personal, cât și din partea sectorului privat. Ne-am străduit să răspundem însă, de fiecare dată, printr-o atitudine corectă. Toate aceste angoase pe care le vedeam doar noi din culise, au rămas în exclusivitate în culise. Cei din afară trebuiau să vadă și să simtă doar calm, stabilitate, siguranță și angajament. Nu furtuna scufundă corabia, ci momentul când căpitanul o ia razna”.
Acestea au fost începuturile. Mâine publicăm un nou episod din care veți afla care sunt ingredientele care au adus Medici’s în punctul de a fi cea mai puternică rețea medicală privată din Banat.