Prin deplina aplicare a schemei suport aprobate recent, Ernst&Young clasează România pe locul 13 printre cele mai atractive scheme suport. Această poziționare înseamnă de fapt că există încă multe alte țări mai interesante pentru investitori.
”Suntem încrezători că, începând cu această lună (noiembrie a.c.), schema suport aprobată prin OUG nr. 88/2011 (n.r. – modifică și completează Legea 220, prin care investitorii primesc două certificate verzi în loc de unul) va începe să fie pe deplin aplicată. Marea majoritate a investitorilor au amânat demararea planurilor pentru acest moment”, explică Borotea. Pe de altă parte, încă există incertitudini în lege referitoare la momentul în care regulile se vor schimba și cât de mult s-ar putea modifica numărul de certificate verzi. De asemenea, nu se specifică mecanismul practic de garantare a prețului minim al acestui certificat.
Cert este că România se află în pragul unei crize energetice: majoritatea capacităților termo au durata de viață expirată și funcționează cu costuri ridicate, seceta a redus producția hidro la mai puțin de jumătate, iar investițiile în producerea energiei electrice lipsesc sau sunt amânate.
”Energia eoliană este cea mai ieftină dintre energiile verzi”
”Energia eoliană este cea mai ieftină dintre energiile verzi pentru consumatorul de energie electrică din România, având totodată și un potențial semnificativ de dezvoltare. În plus, aceasta plătește costul echilibrării, când realitatea este diferită față de prognoză, dar și pe cel al conectării la sistem”, mai spune Adrian Borotea. Mai mult, energia eoliană salvează combustibilii fosili pentru generațiile următoare, fiind în același timp, de un real ajutor pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și evitarea costurilor de mediu (penalităților) impuse consumatorilor de energie electrică din România.
”După ce avem în funcțiune deja 300 MW la Fântânele, în anul 2012, vom finaliza parcul eolian de la Cogealac, atingând o capacitate instalată de 600 MW. Vom începe retehnologizarea la cele patru microhidrocentrale (18 MW) din zona Reșița. De asemenea, explorăm noi proiecte de dezvoltare, în special în sectorul energiei regenerabile”, subliniază Borotea. În context, proiectul de 600 MW situate la Fântânele-Cogealac a fost preluat de fondul de investiții Continental Wind Partners de la grupul Monsson, și vândut ulterior către CEZ, în 2008.
”Punerea în funcțiune a unui parc eolian durează circa doi-trei ani, iar fereastra de oportunitate, care beneficiază de schema suport, se aplică doar proiectelor puse în funcțiune până în anul 2016”, adaugă reprezentantul CEZ.
Pentru anul 2012, conform estimărilor RWEA (Asociația Română pentru Energie Eoliană), se vor pune în funcțiune circa 800 MW în centrale eoliene. Estimările CEZ România se situează la aproximativ 600 MW.