Adrian Câciu dă asigurări că nu se va umbla la domeniul fiscal în prima jumătate a lui 2025

Banca Mondială va realiza o nouă evaluare a regimului fiscal din România, în legătură cu PNRR. La acest moment, economia locală este diferită față de anul 2022, subliniază Adrian Câciu.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a venit şi cu alte detalii. După această evaluare și după consultările Guvernului cu mediul de afaceri despre structura sistemului fiscal pentru următorii 10 ani, o decizie privind o posibilă ajustare fiscală ar putea fi anunțată la jumătatea anului viitor. Apoi, ar urma să fie implementată începând cu 1 ianuarie 2026.

Adrian Câciu a menționat că în prima parte a anului 2025 nu vor exista schimbări de natură fiscală.

Ministrul a afirmat că, în urmă cu două zile, a avut loc Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, unde s-a prezentat proiectul planului fiscal al României, menționând că acesta va fi probabil trimis la Bruxelles săptămâna viitoare și că ar putea deveni public la începutul săptămânii.

El a explicat că reforma fiscală reprezintă jalonul 207 din PNRR și trebuie inclusă în cererea de plată numărul 4.

Adrian Câciu a adăugat că în primul trimestru ar urma să aibă loc o analiză completată de Banca Mondială, după ce, într-o primă etapă, această instituție realizase o evaluare a regimului fiscal. A subliniat că este necesară o nouă analiză, deoarece economia arată diferit față de 2022.

Adrian Caciu, ministrul Investitiilor
SURSA FOTO: Facebook, Adrian Câciu

Autorităţile vor analiza iarăşi situaţia împreună cu mediul de afaceri, după raportul Băncii Mondiale de anul viitor

După această analiză, va avea loc un nou dialog cu mediul de afaceri, probabil la jumătatea anului 2025, în care se va decide asupra modului de implementare a reformei fiscale conform PNRR, în colaborare cu sectorul de afaceri.

Demnitarul a subliniat că nu va exista nicio presiune fiscală suplimentară, menționând că aceasta a fost discuția pe care a auzit-o în cadrul Consiliului Național Tripartit.

Ministrul Adrian Câciu a mai adăugat că nu se va întâmpla nimic în prima parte a anului, urmând să aibă loc analiza și dezbaterile cu mediul de afaceri privind structura sistemului fiscal din România pentru următorii 10 ani.

La jumătatea anului 2025, dacă se va lua o decizie de ajustare fiscală, aceasta va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2026.

„În primul trimestru ar fi o analiză, completare făcută de Banca Mondială, după ce în primă fază a fost un jalon cu analiza regimului fiscal făcută de Banca Mondială. Trebuie o nouă analiză pentru că economia arată altfel acum față de 2022.

După ce se face analiza de către Banca Mondială, va avea loc un nou dialog cu mediul de afaceri, undeva la jumătatea anului 2025, în care se va lua o eventuală decizie asupra modului în care reforma fiscală în sensul PNRR se va realiza în România împreună cu mediul de afaceri.

Cu alte cuvinte, nu va fi niciun fel de presiune fiscală suplimentară. Asta a fost discuția pe care am auzit-o cu urechile mele joi la acest Consiliu Național Tripartit. (…)

Nu se va întâmpla nimic în prima parte a anului. Va fi această analiză și dezbatem cu mediul de afaceri cum ar trebui să arate sistemul fiscal pentru România în următorii 10 ani.

La jumătatea lui 2025, dacă se va lua o decizie de ajustare fiscală, se va pune în aplicare de la 1 ianuarie 2026”, a transmis Adrian Câciu, invitat la Digi24.

Autorităţile de la Bucureşti vor transmite Comisiei Europene un plan fiscal cu „creșteri salariale prudente/moderate” în sectorul public. În plus, se subliniază şi restructurarea sistemului de facilități.

Executivul crede că se va ajunge la o reducere a cheltuielilor de personal de la 9,3% din PIB în 2024 la 8,3% din PIB în 2031, graţie noii legi a salarizării unitare.