Adrian Câciu anunță investiții de 2,7 miliarde euro în sistemul de sănătate. Ce spitale vor primi banii

Adrian Câciu

SURSA FOTO: Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, anunță investiții de 2,7 miliarde euro în infrastructura spitalicească. Acestea vor fi făcute prin Programul Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești.

Adrian Câciu, despre Programul Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești

Programul Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești, aprobat prin OUG 29/2024, este un proiect esențial pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii spitalicești din România.

Cu o valoare de 2,7 miliarde de euro, acest program își propune să aducă îmbunătățiri majore în sistemul de sănătate, asigurând finanțări pentru spitale de toate tipurile: județene, municipale și orășenești.

Ghidul solicitantului, în dezbatere publică

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat lansarea în dezbatere publică a Ghidului solicitantului pentru acest program, oferind astfel posibilitatea ca propunerile și observațiile să fie transmise până la 10 octombrie 2024.

„Investiţii de 2,7 miliarde euro în infrastructura spitalicească prin Programul naţional de investiţii în infrastructura unităţilor spitaliceşti. A fost pus în dezbatere publica Ghidul Solicitantului pentru Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti, aprobat prin OUG 29/2024.

Propunerile şi observaţiile pot fi transmise pe adresa de email consultare.pniius@mfe.gov.ro până la data de 10.10.2024, data încheierii procesului de consultare publică”, a scris Adrian Câciu, joi seara, pe Facebook.

Programul va fi derulat în perioada 2024-2031 și beneficiază de un buget total de 13,25 miliarde de lei. Acești bani vor fi utilizați pentru investiții multianuale în infrastructura unităților spitalicești, în baza unor contracte de finanțare încheiate pe termen lung.

Cum vor fi distribuite fondurile

Bugetul programului este împărțit pe categorii de investiții, în funcție de tipul unităților spitalicești:

  • 2,1 miliarde de lei pentru spitalele orășenești și spitalele municipale/municipale de urgență.
  • 7,8 miliarde de lei pentru spitalele județene, spitalele județene de urgență, spitalele de specialitate, spitalele clinice și clinice de urgență.
  • 100 de milioane de lei alocate pentru asistență tehnică, acoperind 1% din valoarea totală a programului, sumă provenind din bugetul de stat.
  • 500 de milioane de lei pentru spitalele finanțate prin proiecte nefuncționale sau nefinalizate din cadrul Programului operațional Infrastructură mare 2014-2020 și Programului operațional regional 2014-2020.

Totodată, programul prevede și o sumă de 3,25 miliarde de lei destinată investițiilor în unitățile sanitare publice deja aprobate pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), sub coordonarea Ministerului Sănătății.

Potrivit ministrului Adrian Câciu, valoarea maximă care poate fi alocată unui proiect finanțat prin acest program variază în funcție de tipul unității spitalicești:

  • 2 miliarde de lei pentru spitalele județene, spitalele județene de urgență, spitalele de specialitate și spitalele clinice și clinice de urgență.
  • 350,5 milioane de lei pentru spitalele municipale și municipale de urgență.
  • 250 de milioane de lei pentru spitalele orășenești.