Adrian Câciu, anunță noi stimulente financiare pentru firmele din România: Statul a început să vină cu stimuli

Adrian Câciu

Adrian Câciu/SURSA FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, anunță un nou sprijin financiar pentru companiile din România, având în vedere creșterea costurilor. Adrian Câciu a declarat că statul va aloca 6% din PIB pentru stimulente, începând din 2025.

Într-un context economic provocator, ministrul Adrian Câciu a subliniat necesitatea stimulării economiei locale. Acesta a făcut anunțul în cadrul evenimentului RoInvest, organizat de Agenţia de presă News.ro, subliniind dificultățile întâmpinate de multe firme.

Alocarea bugetară și impactul asupra economiei

Câciu a menționat că 6% din PIB va fi alocat acestor stimuli începând cu 2025. Deși acest procent nu este disponibil în prezent, el subliniază importanța asigurării resurselor pentru sprijinirea companiilor. Ministrul a declarat că „statul român anul acesta nu are 6% din PIB, dar anul trecut a avut 6% din PIB stimuli pentru economie.”

„Evident că se simte o sufocare, de aceea statul trebuie să vină şi a început să vină cu stimuli. Statul român anul acesta nu are 6% din PIB, dar anul trecut a avut 6% din PIB stimuli pentru economie, din 2025 va avea iarăşi 6% din PIB. Că sunt scheme de minimis, ajutoare de stat, că sunt elemente de finanţare care sunt în zona de garanţii de stat care se pot acorda pentru retehnologizarea companiilor, pentru investiţii în noua tehnologie, pentru, dacă vreţi, trecerea la productivism de la consumerism acest element este un element pe care îl avem în vedere”, a declarat Adrian Câciu.

Aceste măsuri includ scheme de minimis și ajutoare de stat pentru retehnologizarea și modernizarea companiilor. Câciu a subliniat că este esențial ca România să facă tranziția de la un model consumist la unul mai productiv.

El a discutat și despre încetinirea economică, subliniind că „este o situație care vine din faptul că nu au fost frânate, inhibate anumite pusee inflaționiste”. Ministrul a explicat că multe companii, care depind de volume, au fost afectate de costurile ridicate, în special cele legate de utilități și de personal.

Investiții și realizări concrete

Ministrul a evidențiat progresele în realizarea investițiilor, menționând șantierele deschise în întreaga țară. „România a trecut de la declarațiile despre investiții la realizarea propriu-zisă a acestora,” a afirmat Câciu. El a subliniat importanța fondurilor europene ca parte a investițiilor totale.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, afirmă că România se alătură altor state membre ale Uniunii Europene în discuțiile cu oficialii Comisiei Europene pentru a flexibiliza regulile de implementare a proiectelor din Planurile Naționale de Redresare și Reziliență.

„Toată .lumea vorbeşte de PNRR. E foarte bine să-l facem, e foarte bine să-l realizăm. Noi avem o discuţie cu Comisia Europeană amplă, şi nu suntem singurul stat, Franţa, Spania, Italia, toţi discutăm să găsească soluţii să se flexibilizeze acest reguli din PNRR nu pentru că suntem leneşi, pentru că în Europa PNRR-ul, la jumătatea implementării, este undeva la 30% ca nivel de absorbţie, ceea ce e un semnal de alarmă când mai ai doar un an jumătate”, explică ministrul.

Adrian Câciu subliniază că, în opinia sa, „banii din coeziune sunt investițiile pentru viitor”, adăugând că atragerea acestor fonduri este esențială.

Evenimentul RoInvest a beneficiat de sprijinul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, alături de alți parteneri importanți. Această inițiativă este un pas esențial în sprijinul firmelor românești și în consolidarea economiei locale.