Ministrul Adrian Câciu a venit cu ultimele informații despre voucherele sociale, care, de anul acesta, vor veni în sprijinul și mai multor români. Aproape 2,5 milioane de persoane vor beneficia de ele în 2024.
Vești bune despre voucherele sociale
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, aduce vești bune despre voucherele sociale pentru alimente, anunțând măsuri menite să sprijine un număr mai mare de persoane aflate în nevoie. Începând cu acest an, plafonul de eligibilitate a fost crescut, extinzând beneficiile programului la o cifră estimată de 2,5 milioane de persoane.
Conform declarațiilor ministrului, cardurile sociale vor fi reîncărcate cu sume corespunzătoare sprijinului financiar din două în două luni, într-un efort de a asigura o intervenție rapidă și eficientă în sprijinul celor afectați din punct de vedere economic.
Prima încărcare a cardurilor sociale va avea loc în a doua jumătate a lunii februarie, urmată de alte cinci tranșe pe parcursul anului.
Ministrul Câciu explică decizia de a începe reîncărcarea în februarie pentru voucherele sociale prin creșterea plafonului de eligibilitate la 2.000 de lei și indexarea pensiilor, oferind astfel suficient timp pentru actualizarea sistemului de date.
Prin această măsură, Guvernul intenționează să asigure un sprijin financiar adecvat pentru familiile și persoanele vulnerabile.
„Am aprobat procedura, în a doua parte a lunii februarie începe încărcarea. Avem o cadență de șase tranșe pe an, deci 250 de lei o dată la două luni.
Prima încărcare va avea loc în a doua jumătate a lunii februarie”, a declarat ministrul Adrian Câciu la Antena 3 CNN.
Plafonul de acordare al acestora a fost majorat
Guvernul a luat decizia de a ridica plafonul până la care vor fi acordate voucherele sociale pentru o masă caldă, extinzând astfel acoperirea beneficiilor pentru toți românii cu un venit de 2.000 de lei. Aceștia vor primi sprijin financiar în 4 tranșe, în cadrul unui program care vizează îmbunătățirea condițiilor de viață pentru o parte semnificativă a populației.
„În principiu, 2,5 milioane de cetățeni din România vor beneficia de aceste carduri după prima perioadă de eligibilitate.
Pe prima perioadă de la final de ianuarie, început de februarie, atunci va fi cifra concretă, dar undeva 2,5 milioane de persoane este estimarea noastră”, a declarat ministrul Adrian Câciu, subliniind importanța acestui sprijin financiar pentru comunitățile vulnerabile.
Prin intermediul cardurilor se poate cumpăra produse alimentare de la comercianții parteneri. Este vorba, de exemplu, despre carne, pâine, ulei, făină, zahăr, cafea, bulion, conserve, apă, legume sau brânzeturi.
Totodată, se pot cumpăra și mese calde de la partenerii din lanțurile de supermarketuri, dar și magazinele mai mici. Trebuie menționat că aceste carduri nu pot fi utilizate pentru a achiziționa alcool sau țigări.
Totuși, sunt prevăzute și amenzi uriașe pentru cei care le folosesc greșit. Astfel, beneficiarii trebuie să fie atenți. Este vorba despre o amendă de 2.600 de lei. Mai mult, amenda poate ajunge la 6.500 de lei pentru comercianți.
Fapta este de natură contravențională. Dacă autoritățile observă că acest fenomen se generalizează, pot introduce și sancțiuni mai dure.