Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a vorbit, joi, despre cele mai noi informaţii privind creşterea economică a României, venite de la INS, dar şi Eurostat, şi despre modul în care aceasta ajunge să se vadă cu adevărat în buzunarele românilor de rând.
În ciuda veştilor bune legate de creşterea economică din România, cum ar fi că ţara noastră a reușit să înregistreze a doua cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul II 2022, faţă de trimestrul precedent, acest lucru se vede destul de greu în buzunarele a milioane de români.
Inflaţia erodează puternic creşterea economică înregistrată de România
În acest context, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a confirmat că există o ruptură între creșterea economică și ceea ce resimte cetățeanul sau economia, motivul fiind inflaţia.
„Absolut orice creștere economică, oriunde în lume, se va lovi de o ruptură între ceea ce resimte cetățeanul sau economia cât timp inflația va fi sus.
De aceea tot efortul guvernamental este cum să întorci rezultatele obținute de economia româmească în continuare către economie, pentru că nu avem să simtă și cetățeanul că a crescut puterea de cumpărare de exemplu cu 5,8%, din contră ea este erodată de inflație, deci elementele care se iau în calcul sunt cele de încetinire după care inversarea trendului de inflație”, a declarat ministrul Finanțelor, joi, întrebat de jurnalişti cum simt oamenii de rând creşterea economică.
Guvernul şi BNR, eforturi pentru inversarea trendului inflaţionist
Adrian Câciu subliniază că a avertizat cu mai mult timp în urmă, acum un an sau doi, atunci când era deflație, că România va resimţi o inflație istorică.
„Guvernele anterioare trebuiau să ia în calcul faptul că vom avea o greutate în a stopa inflația”, a mai precizat ministrul Finanţelor.
Adrian Câciu a explicat că eforturile pe care le duce în prezent Guvernul, alături de Banca Naţională, vizează acum stabilizarea zonei de inflaţie şi apoi inversarea acestui trend.
„Am reușit, sper să vedem și în inflația din luna august, să stabilizăm zona de inflație, eu ceea ce vreau să văd este când se inversează acest trend și eforturile noastre, BNR și Guvern, sunt să inversăm acest trend”, a mai declarat joi, 18 august, ministrul Finanţelor.
Vine o nouă criză economică peste România?
În aceeaşi conferinţă de presă susţinută după şedinţa de Guvern de joi, Adrian Câciu a recunoscut că România nu este ferită de riscul unei crizei economice. „Nu trăim într-o oază feriți de riscurile apariției unor elemente recesioniste”, afirmă ministrul.
„Situația este complicată încă de la preluarea mandatului actualului guvern. Era complicată și înainte, a devenit mai complicată, mai ales din februarie, când a apărut și conflictul din Ucraina. Sunt tot felul de presiuni. Putem să le numim crize plecând de la energie până la combustibil, alimente, situații și întreruperi de lanțuri de aprovizionare, o serie de incertitudini”, a răspuns ministrul Adrian Câciu.
El a adăugat totuşi că ar aprecia dacă analiștii economici nu ar mai veni cu scenarii apocaliptice.