Adrian Câciu: Dacă România va adera la Schengen, economia țării ar crește cu cel puţin 0,5%

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD), a venit cu o notă de optimism în ceea ce privește aderararea României la spațiul de liberă circulație Schengen. Acesta a evidențiat faptul că România ar putea adaugă cel puţin 0,5% la creşterea economică dacă va fi primită în Schengen.

Ministrul Finanţelor din România, Adrian Câciu (PSD), a afirmat, joi, că aderarea României la Spaţiul Schengen va duce către o creştere economică.

„În evaluarea mea ar fi un plus de 0,5 puncte procentuale ca urmare a intrării în Schengen” a evidențiat ministrul Adrian Câciu.

Aderarea României la zona Schengen va facilita creş­terea economică şi va echilibra deficitul co­mercial. Creşterea expor­turilor ţării şi a competitivităţii exporta­torilor ar fi principalele avantaje ale aderării țării noastre la Spaţiul Schengen. Așadar, majorarea exporturilor va accelera atât creşterea economică, cât şi diminuarea deficitului comercial la bunuri – una dintre cea mai mare vulnerabilitate a economiei româneşti la momentul de față.

Klaus Iohannis a reiterat viziunea României cu privire la aderarea Croației, Bulgariei și a României la Spațiul Schengen

Săptămâna trecută, în Parlamentul European, au avut loc dezbateri cu privire la aderarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen, state care de ani buni întrunesc condițiile de aderare la zona liberă de circulație. Președintele României, Klaus Iohannis, a reiterat viziunea României cu privire la aderarea celor două state menționate și a Croației la Spațiul Schengen.

Securitatea Europei și controlul asupra fluxului de cetățeni care vine din afară ar aduce valoare adăugată dacă România, Bulgaria și Croația ar fi cooptate în Spațiul Schengen, a spus președintele Klaus Iohannis.

„Schengen nu este nici despre resurse, nici despre alte lucruri. Este despre criterii tehnice care trebuie îndeplinite, în special pe controlul la graniță, controlul migrației și așa mai departe. Noi îndeplinim din 2011 toate condițiile tehnice. Acest lucru a fost verificat și răsverificat. Între timp suntem, efectiv, de facto, parte într-o serie de programe și proceruti aferente Schengen și ne facem treaba foarte bine acolo.

Însă, în afară de asta, dacă vorbim de solidaritate și unitate în Europa, trebuie să existe și între noi. Atunci, părerea noastră, e că toate formate care ne aduc împreună trebuie finalizate. Formatul Schengen permite circulația liberă a persoanelor și cred că e important și pentru români să se considere și ei europeni cu drepturi depline.”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, săptămâna trecută.