După ședința de Guvern de miercuri, Adrian Câciu a venit cu câteva precizări referitoare la amânarea ratelor la bănci. Ministrul Finanțelor susține că este vorba despre un instrument și că aceasta nu este singura soluție.
Totodată, el a mai vorbit și despre noul program IMM Invest Plus, adăugând că schema de ajutor pentru COVID-19 expiră în 30 iunie. „Am mers cu o nouă schemă, pe noul cadru temporar de sprijin pentru Ucraina, toate programele lansate trec pe acest nou cadru iar la rectificare plafoanele vor fi suplimentate”, a completat Câciu.
Referitor la situația creditelor, Adrian Câciu a spus că actul nomativ care prevede la posibilitatea de amânare a ratelor este doar un instrument pentru persoanele aflate în dificultate acum.
„Este un instrument pentru cei care se află în dificultate, atât persoane fizice cât şi persoane judiice, care înregistrează creşteri ale cheltuiellor cu 25%”, a spus el.
Totodată, el a mai precizat că deși pe moment poate părea o idee bună, în final, românii vor fi nevoiți să își plătească ratele, cu dobânda aferentă. „Este un instrument şi nu singura soluţie, aş vrea să precizez acest lucru. Este un instrument la îndemâna celor care chiar au o dificultate, pentru că orice amânare de rate va duce şi la obligativitatea ca aceste rate să fie plătite ulterior, cu o serie de costuri, respectiv dobânda aferentă”, a explicat ministrul Finanţelor.
Adrian Câciu, despre amânarea ratelor la bănci
Acesta a subliniat faptul că Guvernul încearcă prin astfel de măsuri să ofere un sprijin cetățenilor, dar și companiilor aflate în dificultate în momentul de față. El a mai adăugat că se așteaptă ca de anul viitor dobânzile să înceapă să scadă.
„Practic, prin această măsură, Guvernul încearcă să vină cu încă un instrument în sprijinul cetăţenilor şi a companiilor aflate în dificultate, din perspectiva modului în care vor evolua dobâzile în perioada următoare. Pentru 2023 ne aşteptăm la o începere de scădere a acestora”, a afirmat el.
Adrian Câciu a mai adăugat că decizia amânării ratelor prevede și câteva pericole ascunse. Mai exact, ministrul susține că orice fel de amânarea înseamnă că ”la final plăteşti mai mult indiferent de nivelul dobânzii, iar dobânzile sunt în creştere”.