Adrian Câciu a făcut un anunț despre majorarea TVA-ului la 19% anul viitor, pentru produsele şi serviciile care se află la o cotă redusă în momentul de față. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene spune că ar putea fi implementată o abordare „mai corectă”.
Adrian Câciu a fost întrebat dacă va crește TVA-ul la 19% în 2025, pentru produsele şi serviciile care se află în prezent la o cotă redusă, exceptând medicamentele şi alimentele. Astfel, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a explicat că nu vrea să vadă surprize în spațiul public.
Adrian Câciu a făcut un anunț despre majorarea TVA-ului
Șeful de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a subliniat marți, 15 octombrie, că nu deţine informaţii referitoare la creșterea TVA.
„Nu confirm acest lucru. Nu am avut o astfel de discuţie. Cred că cel mai nimerit ar fi să să răspundă ministrul de Finanţe, dacă are astfel de proiecte. Sperăm să le discutăm înainte şi să nu avem iar surprize în spaţiul public. Nu am auzit de aşa ceva”, a declarat Câciu la Digi 24.
Ministrul a fost întrebat dacă s-ar impune o astfel de măsură în 2025
De asemenea, a fost întrebat dacă s-ar impune o astfel de măsură în 2025. Potrivit explicațiilor oferite de Câciu, combaterea evaziunii fiscale şi reducerea cheltuielilor nenecesare ale bugetului de stat ar putea fi „o abordare mult mai corectă” pentru reducerea deficitului.
O altă măsură bună, spune el, ar putea fi reducerea cheltuielilor nenecesare ale bugetului de stat. De asemenea, el a amintit de planul de 7 ani pentru reducerea deficitului.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene spune că sunt „investiţii de realizat”, iar statul are „cheltuieli mari”.
Câciu susține că „României îi va fi mai bine” dacă sunt realizată aceste investiții. Astfel, nu trebuie găsită „o peticire a bugetului” în momentul de față, spune el.
„Consider că putem să avem o abordare mult mai corectă prin această combatere a evaziunii fiscale, creşterea colectării, dar mai ales prin reducerea cheltuielilor nenecesare ale bugetului de stat. De aceea avem şi reducerea deficitului pe 7 ani, adică nu trebuie să ne aşteptăm, eu ştiu că există această sperietoare, dar nu vom reduce deficitul într-un an sau în doi ani, urmând să împovărăm cu taxe economia. De aceea avem 7 ani, pentru că avem investiţii de realizat, avem cheltuieli mari şi trebuie să recunoaştem că dacă facem o dată pentru totdeauna aceste investiţii, României îi va fi mai bine. Nu trebuie neapărat acum să găsim o peticire a bugetului din tot felul de de chestiuni. Nu ştiu exact, nu am avut această discuţie şi totuşi, credeţi-mă, sunt în zona aceasta economică a Partidului Social Democrat şi de aceea nici nu conform o astfel de ipoteză”, a conchis ministrul.